Drugi mjesec zaredom pale cijene hrane

Globalne cijene hrane su djelomično pale u svibnju, drugi mjesec zaredom, iako su cijene pšenice i peradi porasle, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane u svibnju 2022. iznosio je u prosjeku 157,4 boda, što je 0,6 posto manje u odnosu na travanj. Indeks, koji prati mjesečne promjene cijena u međunarodnoj potrošačkoj košarici uobičajeno trgovane hrane, ostao je 22,8 posto – više nego u svibnju 2021.

FAO indeks cijena žitarica porastao je za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, predvođen cijenama pšenice, koje su u odnosu na travanj bile više za 5,6 posto, a godinu ranije za 56,2 posto.

Međunarodne cijene pšenice, koje su u ožujku 2008. bile u prosjeku samo 11 posto ispod rekordno visoke, porasle su kao odgovor na indijsku zabranu izvoza i zabrinutost za usjeve u nekoliko vodećih zemalja izvoznica, kao i smanjene izglede za proizvodnju u Ukrajini zbog rata.

Međunarodne cijene riže također su ukupno porasle, dok su cijene žitarica pale za 2,1 posto, pri čemu su cijene kukuruza još više pale u skladu s blago poboljšanim uvjetima usjeva u Sjedinjenim Državama, sezonskim zalihama u Argentini i očekivanim početkom brazilske žetve kukuruza.

Indeks cijena biljnog ulja FAO-a pao je 3,5 posto u odnosu na travanj, dok je još uvijek znatno viši nego prethodne godine. Cijene palminog, suncokretovog, sojinog i repičinog ulja pale su, dijelom zbog ukidanja kratkotrajne zabrane izvoza palminog ulja iz Indonezije i usporavanja globalne potražnje za uvozom soje i uljane repice zbog rastućih troškova posljednjih mjeseci.

Izvozna ograničenja stvaraju neizvjesnost na tržištu i mogu rezultirati skokovima cijena i povećanom volatilnošću cijena, niže cijene nafte pokazuju koliko je važno kada se uklone barijere i omogući nesmetano odvijanje izvoza, rekao je glavni ekonomist FAO-a Máximo Torero Cullen.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda također je pao za 3,5 posto na mjesečnoj razini. Cijene mlijeka u prahu najviše su pale, zbog neizvjesnosti tržišta zbog kontinuirane politike zatvaranja COVID-a u Kini, dok su snažna maloprodaja i velika potražnja iz restorana na sjevernoj hemisferi spriječili značajan pad cijena sira unatoč slabljenju globalne uvozne potražnje. Cijene maslaca također su pale zbog slabije uvozne potražnje uz poboljšane izvozne zalihe.

U međuvremenu, FAO indeks cijena mesa dosegao je rekord svih vremena, porastao je u svibnju za 0,6 posto, iako su svjetske cijene govedine ostale stabilne, a cijene svinjetine pale.

Porast je potaknut naglim porastom međunarodnih cijena mesa peradi, što odražava kontinuirane poremećaje u ukrajinskom opskrbnom lancu i nedavne slučajeve ptičje gripe usred rastuće potražnje u Europi i na Bliskom istoku.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.