Droga u BiH nije uništavana od 1992. godine

Droga u vrijednosti od nekoliko desetina milijuna konvertibilnih maraka, zaplijenjena u raznim policijskim akcijama u Bosni i Hercegovini, gomila se već godinama u podrumima, kancelarijama i sefovima policijskih stanica, sudova i tužiteljstava širom BiH.

Droga se ne uništava iako je Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrijebe narkotika u BiH donesen još 2006. godine, a prema riječima predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića u toj pravosudnoj instituciji se nalazi pohranjeno čak 100 kilograma droge.

“Droga koja se nalazi u Sudu nije uništavana od 1992. godine, što je nedopustivo. Imamo veliki problem sa skladištenjem. Trenutno se u Općinskom sudu nalazi skoro 100 kilograma raznih vrsta droga, kanabisa, heroina, kokaina i amfetamina”, kazao je Salihović za sarajevski “Dnevni avaz”.

On smatra da treba što prije početi sa uništavanjem droge, što je i stav nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Županije Sarajevo.

“Do sada na području Županije Sarajevo nije bilo zloupotreba droge koja se čuva u metalnim sefovima i pod stalnom je policijskom zaštitom u posebnim policijskim prostorijama. Zloupotreba ne smije ni biti, ali kako bi se to i spriječilo treba što prije početi s uništavanjem droga”, naveo je inspektor u Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a Žuopanije Sarajevo Amer Mulić.

Zakon precizno predviđa proceduru uništavanja droge, a zakonska obaveza Ministarstva financija i trezora je da popiše zaplijenjene narkotike oduzete na području BiH i da procjeni njenu tržišnu vrijednost.

To, međutim, još nije urađeno.

(Nezavisne novine)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.