Drama na Filozofskom u Mostaru: Izbor dekana na rubu incidenta

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru jučer se odvijala prava drama prilikom izbora novog dekana, a tek nakon drugog kruga tijesnom većinom izabran je prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Tomić je za protukandidata imao prof. dr. sc. Izabelu Raguž Dankić. Znanstveno-nastavno vijeće koje čine 53 člana, među kojima su profesori, ali i asistenti, u prvom krugu dalo je Tomiću 23 glasa, a Izabeli Raguž Dankić sedam. Šok je nastupio kada su prebrojana čak 23 nevažeća listića. Tada je na sjednici, kako je za Dnevni list ispričao izvor sa sjednice, nastala mučna i teška atmosfera. Došlo je gotovo do incidenta.

Optužbe

Pojedini profesori su optužili dosadašnju dekanicu prof. dr. sc. Slavicu Juka kako navodno stoji iza nevažećih glasova kako se ne bi izabrao novi dekan.

Pristupilo se drugom krugu, a tada je prof. Dankić pozvala sve koji su njoj dali glas da podrže Tomića kako bi se izabrao novi dekan. Nakon prebrojavanja glasova Tomić je imao potporu 33 člana Znanstveno-nastavnog vijeća, što je bilo dovoljno za izbor, dok je ponovno bilo čak 20 nevažećih listića.

Tomić će tako u iduće četiri godine voditi drugi najveći fakultet na Sveučilištu u Mostaru koje ima oko 3000 studenata i godišnji proračun od 5 milijuna maraka.

Tomić je do sada obavljao funkciju prodekana Filozofskog fakulteta te pročelnika studija za novinarstvo i odnose s javnošću. Istaknuti je stručnjak u oblasti odnosa s javnošću i političkog komuniciranja. Izdao je više knjiga i udžbenika, a istaknuo se u više navrata i kao glavni strateg u izbornim kampanjama HDZ-a BiH.

Zanimljivi izbori

Na Sveučilištu u Mostaru u tijeku su izbori za nove dekane na svim fakultetima. Do sada su nove dekane dobili Pravni fakultet, gdje je dekanica prof. dr. sc. Vesna Kazazić, i Medicinski fakultet, gdje je novi dekan prof. dr. sc. Milenko Bevanda.

Očekuje se kako će posebno izazovno biti prilikom izbora dekana na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Ekonomskom fakultetu.

(Hercegovina.info)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.