Domaće vlasti krive: Ekonomski rast BiH u stvari je stagnacija

Prema najnovijoj ljestvici najbogatijih zemalja, BiH se nalazi na 96. mjestu s BDP-om od 13.513 dolara po glavi stanovnika, a što je daleko od najbogatijih zemalja.

Na ljestvici koju je oslanjajući se na podatke MMF-a objavio magazin “Global finance”, Srbija se nalazi na 85. mjestu s BDP-om od 16.090 dolara, dok je Hrvatska na 61. mjestu s BDP-om od 26.216 dolara po glavi stanovnika, a najbolje rangirana je Slovenija, koja se nalazi na 41. mjestu s BDP-om od 36.826 dolara.

Kako stoji u izvješću “Global Financea”, standardna metodologija za mjerenje bogatstva dane zemlje u odnosu na druge je utvrđivanje prosječnog bogatstva svakoga stanovnika u toj zemlji.

Stručnjaci smatraju kako bi bruto društveni proizvod BiH mogao rasti aktiviranjem enormnih prirodnih resursa.

Međutim, dodaju da je u prethodnim godinama došlo do odsustva konkretne i produktivne ekonomske politike, pa stoga ne daju nikakvu nadu da će BDP realno rasti, pišu Nezavisne novine.

Naprotiv, skromna stopa ekonomskog rasta od tri posto godišnje nije dovoljna za sustizanje zemalja regije.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže kako će BDP u BiH rasti samo statistički, i to po osnovi odlaska stanovništva.

Naveo je da realna osnova za rast BDP-a postoji, a da su jedini razlog zašto BiH nema višu razinu ekonomskog razvoja, životnoga standarda i svih ostalih parametara – domaće vlasti.

Svi ostali čimbenici mogu se umanjiti, izbjeći ili promijeniti ako imamo odgovornu domaću vlast s produktivnom ekonomskom politikom, zaključuje Gavran.

Komentirajući spomenutu ljestvicu, Gavran je istaknuo da je ona statistički realna, ali da ne predstavlja ljestvicu u kojoj je prosječan građanin “najbogatiji”, nego je, kako kaže, riječ o jednostavnoj matematičkoj raspodjeli koliko bi se teorijski moglo alocirati od ukupnog BDP-a na svakog građanina.

Ovo u praksi, naravno, nikada nije slučaj niti je moguće, te su među vodećim državama i mnoge diktature u kojima pojedini vladar ili vladarska obitelj i uski krug privilegiranih pojedinaca uživaju u najvećem dijelu ukupnog bogatstva, a tek minimalan dio se u stvari dijeli na većinu stanovništva. Zbog toga i sam napredak na ovoj ljestvici ne mora značiti da bi prosječan građanin države zaista i živio bolje, smatra Gavran.

BiH ponovno rangirana među najsiromašnije zemlje svijeta

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, ističe da se, kada se govori o BDP-u, BiH nalazi na samom europskom dnu.

Razlog tomu je skromna stopa ekonomskog rasta. Naime, ekonomski rast od tri posto godišnje nije dovoljan da sustignemo druge zemlje regije, tako da je naš ekonomski rast u stvari stagnacija, kazao je on.

Hadžić smatra da će, ukoliko se ove tendencije nastave i sljedećih godina, doći do još masovnijeg iseljavanja stanovništva, jer u ovom trenutku minimalni godišnji rast koji treba BiH je šest posto.

S obzirom na razmjere iseljavanja, danas je teško procijeniti koliki je zaista BDP po glavi stanovnika u BiH, pojašnjava Hadžić. Inače, na tronu ljestvice najbogatijih zemalja se nalazi Katar, koji ima BDP po glavi stanovnika od 128.487 dolara.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.