Dom za stare u Ljubuškom: Kaos u upravi, napravljena dva pečata

Nakon što je Ministarstvo rada i socijalne skrbi FBiH iznijelo informaciju o nepravilnostima u radu ustanove iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški (Dom za stare u izgradnji), Vlada FBiH je zadužila resorno ministarstvo da pokrene zakonsku proceduru za razrješenje v. d. ravnatelja Tihomira Zovka i imenovanje novoga, kao i za razriješenje Upravnog odbora (Memnuna Mahić, predsjednica, Tihomir Bradvica, Ivana Jukić, Danijela Sabljić i Jozo Barišić, članovi) i Nadzornog odbora (Ivan Kordić, predsjednik, Krešimir Šimić i Željko Marjanović, članovi ) spomenute ustanove, te imenovanje novih tijela upravljanja i nadzora.

Prema onome što je Ministarstvo navelo u svojoj informaciji, već godinama se u ovoj ustanovi događaju nezakonite radnje, a jedan od primjera je izrada čak dva pečata ove ustanove mimo zakona. Naime, već u studenom 2014. godine novoimenovani Upravni odbor ustanove informira ovo Ministarstvo o odbijanju v. d. ravnatelja ustanove da stavlja otisak pečata na akte donesene od Upravnog odbora. Nakon što se ovaj problem nastavio i u idućem razdoblju, kulminirajući aktom v. d.ravnatelja ustanove kojim je izrazio izričitu namjeru da na “buduće odluke i akte Upravnog odbora koji nisu u skladu s napucima Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi” ne stavlja pečat ustanove, Ministarstvo je skrenulo pozornost v. d. ravnatelja da u njegovoj nadležnosti nije preispitivanje zakonitosti akata koje je donio Upravni odbor, te da je dužan na njih stavljati otisak pečata ustanove.

Kako se v. d. ravnatelja oglušio na ovu informaciju iz Ministarstva, Upravni odbor je donio odluku kojom utvrđuje da će izraditi još jedan pečat. Odluku su realizirali, te su, kako se navodi u informaciji Ministarstva, izradili pečat bez pribavljenog pismenog mišljenja o zakonskom utemeljenju donošenja spomenute odluke, kao i bez odobrenja nadležnog Ministarstva. Ministarstvo rada i socijalne skrbi je zbog složenosti situacije zatražilo mišljenje Ministarstva pravosuđa FBiH koje je u svom odgovoru navelo da su trenutačno u optjecaju dva pečata ove ustanove, od kojih nijedan nije izrađen i odobren sukladno Zakonu o pečatu Federacije BiH.

Drugi problem na koji je Vladu FBiH upozorilo resorno ministarstvo se odnosi na izradu i dostavljanje dva završna obračuna za 2014. godinu. “Prema dostavljenoj informaciji od 25. veljače 2015. godine, Upravni odbor ustanove je donio odluku kojom povlači i poništava završno financijsko izvješće za 2014. godinu, što ga je v. d. ravnatelja predao Agenciji za pružanje financijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar – Poslovnica Ljubuški. Skenirani je primjerak navedenog izvješća v. d. ravnatelja dostavio mailom 26. veljače 2015. godine ovom Ministarstvu, a idući dan i obavijest u kojoj iznosi navode prema kojima je Upravni odbor Agenciji predao drugačiju verziju završnog obračuna za 2014. godinu. O iznesenim navodima se očitovao i Nadzorni odbor ustanove te je zatražio preispitivanje pojedinih odluka koje je donio Upravni odbor, kao i dostavljanje obrazloženja pravnog temelja sukladno kojem je dostavljen godišnji obračun u Agenciju”, stoji u informaciji Ministarstva rasa i socijalne skrbi upućenoj Vladi Federacije BiH, te upozoravaju kako je osobito sporno u završnom obračunu za 2014. godinu koji je pripremio Upravni odbor što ga potpisuje neovlaštena osoba, budući da ona nije upisana u sudski registar.

S druge, pak, strane v. d. ravnatelja nije postupio po zakonu jer je završni obračun za 2014. godinu predao bez odgovarajućeg akta Upravnog odbora kojim utvrđuje godišnje financijsko izvješće, na što se pozvala i Agencija u svom obrazloženju odbijanja njegove verzije završnog obračuna.

(www.vecernji.ba)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.