Dokumentrani film “3 dana” na HRT-u

Hrvatska radio televizija na svom 4. informativno-dokumentarnom kanalu u nedeljelju 12. svibnja s početkom u 18 sati i 12 minuta emitirat će dokumentarni film “3 Dana”. Film koji je nastao u produkciji Kadar, tematizira blokadu tenkovske kolone JNA u mjestu Polog na pola puta između Mostara i Širokog Brijega, koja je trajala od 7. do 9. svibnja 1991. godine.
Sadržaj filma

Sat iz pola noći, šestog svibnja 1991. godine, zapovjednik 4. korpusa JNA general-major Milovan Zorc dobiva iz Generalštaba u Beogradu tajnu depešu u kojoj mu se naređuje da iz Mostara premjesti dio 10. oklopne mehanizirane brigade i spoji je s ostatkom tenkovskih jedinica u Hrvatskoj u Sinju. Duga tenkovska kolona opremljena bojevim granatama i vojnicima-ročnicima, koji prvi put za vrijeme služenja vojnog roka dobivaju puške i pištolje s bojevim mecima, u rano jutro 7. svibnja 1991. godine iz Mostara kreće prema Sinju. Na petnaestom kilometru od Mostara tenkovska kolona nailazi na višekilometarsku barikadu sastavljenu od građana i teških kamiona i osobnih vozila. General-major Milovan Zorc obavještava zapovjedništvo JNA u Beogradu da su civili zaustavili kolonu.
Dok traju verbalni sukobi, mimoilaženje u zapovjednom lancu JNA, do preplašenih vojnika u tenkovima, sastavljenih od svih naroda s prostora bivše Jugoslavije, koji i sami ne znaju kamo zapravo idu s bojevim streljivom i zašto, stižu informacije da će prvi put morati upotrijebiti vatreno naoružanje. Samo 30-ak metara dalje pred tenkovskim cijevima stoji goloruki narod, odlučan da se oklopna brigada vrati u vojarnu u Mostar.
Prvi put generali, pukovnici bivše JNA i političari SFRJ govore o tim događajima. Svoje priče iznose obični građani, vojnici JNA, njihovi zapovjednici, političari, svećenici, policajci…

Film prikazuje svu kompleksnost te situacije, a kroz izjave saznajmo kako su izgledali sukobi s pretpostavljenima s jedne strane i ljudima koji su bili spremni svoje živote ostaviti pod tenkovskim gusjenicama s druge strane.
Film ulazi u intimu ljudi u birokratskim uredima, u duše zapovjednika, vojnika, običnih građana! Kroz igrane scene, autentične kadrove, izjave, radijska i novinska izvješća, film “3 dana” prikazuje kaos, neizvjesnost, strahovanja uoči početka raspada Jugoslavije dominirala.

Četvrti program HTV, nedjelja, 12.05.2013. – 18:12 h

Direktor fotografije: Antoni Ćorić
Skladatelj: Srđan Sekulović Skansi
Koproducenti: Damir Terešak, Robert Bubalo, Marijo Vukadin
Produkcija: KADAR d.o.o. – Široki Brijeg, BiH
Koprodukcija: Maxima film – Zagreb, Hrvatska, Olimp – Zagreb, Hrvatska, KVK Amater – Široki Brijeg, BiH

Scenarij: Zdenko Jurilj
Montaža: Tomislav Topić
Redatelj: Zdenko Jurilj
Producent: Tomislav Bubalo

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.