Lijanović prijavljen za organizirani kriminal

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su danas Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv 57 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo “organizirani kriminal”, u vezi s kaznenim djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti”, “povreda slobode odlučivanja birača” i “krivotvorenje isprave”.

Postupajući po nalogu Federalnog tužiteljstva, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni formirao grupu za organizirani kriminal, u koju je pristupilo 56 osoba s područja Federacije BiH, s ciljem vršenja kaznenih djela, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, čime je oštećen proračun Federacije BiH u iznosu od 2.999.200 KM.

Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila utjecaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine.

Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na razini FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u proračunu, te time stvorio uvjete da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba.

Prvoprijavljeni je potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uvjete iz Pravilnika o uvjetima i načinima ostvarenja novčanih podrški. Zahtjevi po osnovu kojih su donesena rješenja su formalno obradili članovi organizirane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članovi Komisije.

Ostali prijavljeni su, kao članovi organizirane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasanja, a potom vršili podjelu novca, priopćeno je iz Federalne uprave policije.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, među 57 prijavljenih nalazi se i federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

”Mi smo na ovom slučaju radili duže vrijeme. Preko godinu dana su provođene te aktivnosti naših istražitelja na terenu. Predmet je otišao Županijskom tužiteljstvu Sarajevo. Oni će procijeniti ukoliko ima elemenata za otvaranje tužiteljske istrage. Oni će donijeti naredbu, i to dalje ide u skladu sa zakonom određenom procedurom”, kazao je Lukač za Anadoliju.

Postupajući po nalogu Federalnog tužiteljstva, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni, a riječ je o Jerki Ivankoviću Lijanoviću, formirao grupu za organizirani kriminal, u koju je pristupilo 56 lica sa područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi sticanja protupravne imovinske koristi. (Fena | Anadolija)

(www.jabuka.tv)

18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.