Dok smo spavali: U zap. Europi preko 40°, danas najgore / Ugašen požar na Jakuševcu / Japan: olimpijske medalje od reciklaže

      Zapadna Europa kupa se u nesnosnoj vrućini, jučer oboreni rekordi, a danas najgore

U utorak je u Bordeauxu zabilježena temperatura od 41,2 stupnja. Tako je u tom gradu oboren rekord iz 2003. godine kada je živa u termometru bila na 40,7 stupnjeva.

Meteorolozi predviđaju rekordne temperature u Europi cijelog tjedna, a najtoplije će biti u Belgiji, Nemačkoj i Nizozemskoj.

​U belgijskom gradu Kleine-Brogel, u provinciji Limburgu, izmjereno je 39,9 stupnjeva Celzijusa, što je najviša temperatura izmjerena u tom gradu od 1833. godine. U južnom nizozemskom gradu Eindhovenu izmjereno je 39,3 stupnjeva, čime je oboren 75-godišnji nacionalni rekord u najvišoj izmjerenoj temperaturi.

Francuske vlasti navode da je od posljedica zadnjeg toplotnog udara preminulo pet osoba.

Prema prognozama, u Parizu se danas očekuje oko 42 stupnja Celzijusa, dok je najviša temperatura u francuskoj prjestonici izmjerena ljeta 1947. godine kada je živa u termometru dostigla 40,4 °C.

U Luksemburgu, gdje bi sutra temperature mogle dostići 40 stupnjeva, crveni meteo alarm proglašen je za jug zemlje i za prijestolnicu.

Temperature će širom Europe biti iznad 40 stupnjeva.

Belgija je izdala crveni meteoalarm koji važi na teritoriju cijele zemlje.

Vlada Nizozemske je aktivirala „nacionalni plan za borbu protiv topline“.

​Očekuje se da će temperatura u Velikoj Britaniji biti iznad 35 stupnjeva, što bi također moglo oboriti neke rekorde.

Temperaturni rekordi u lipnju oboreni su i u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Andori, Luksemburgu, Poljskoj i Nemačkoj, javljaju agencije.

Prema podacima s kraja 19. stoljeća, prosječna temperatura na globalnom nivou porasla je za jedan stupanj Celzijusa. Klimatološki institut u njemačkom Potsdamu navodi da je svih pet najtoplijih ljeta od 1500. godine zabilježeno u 21. stoljeću.

   Ugašen požar na Jakuševcu, gasili su cijelu noć

Pročelnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je kako je požar pod kontrolom, ali će gašenje trajati malo dulje. Vatrogasci su požar gasili s dvije strane i iz visine s krana…

Prema informacijama s mjesta događaja, intervencijom 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila više nema otvorenog plamena u požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec.

Osim službenika PU Zagrebačke i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na terenu se nalaze i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatske elektroprivrede. Požar ne predstavlja ugrozu za stanovništo, a potpuno gašenje očekuje se tijekom jutarnjih sati“, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica i prema podatcima, nakon požara na Jakuševcu, nema onečišćenja zraka, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP).

   Japanci predstavili olimpijske medalje napravljene od recikliranog materijala

Organizatori Ljetnih olimpijskih igara koje će se 2020. godine održati u Tokiju predstavili su medalje koje su u potpunosti napravljene od recikliranog materijala.

Oko 32 kilograma zlata, 3,5 tona srebra i 2,2 tone bronce izvađeno je iz više od šest milijuna starih mobitela koje su organizatorima u protekle dvije godine darovali stanovnici Japana. Od tog materijala napravljeno je oko 5.000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja koje će biti podijeljene na Igrama sljedeće godine.

Organizatori navode kako su prvi put u povijesti olimpijska odličja napravljena u potpunosti od recikliranog materijala.

Reciklirani materijal koristio se i za medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, ali u manjem postotku, prenosi FENA.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.