Dok smo spavali: U Iraku u 5 dana prosvjeda ubijeno 100 ljudi / Izbori na Kosovu: Oporbi najviše glasova / Otkriven najveći serijski ubojica u povijesti SAD-a

   Kaos u Iraku: u pet dana nasilnih prosvjeda ubijeno više od sto ljudi

U Iraku je situacija i dalje kaotična: u pet dana prosvjeda poginulo je više od stotinu ljudi, a ranjeno njih više od četiri tisuće pa je čak i UN zatražio da se zaustavi nasilje.

Iračani već 16 godina, od američke invazije, žive ispod razine ljudskog dostojanstva zbog korupcije, nepotizma i uhljebljivanja, a to nijedna vlada nije uspjela suzbiti.

To se mora zaustaviti. Oni koji su odgovorni za nasilje trebaju odgovarati“, kazala je Jeanine Hennis-Plasschaert, šefica misije UN-a u Iraku. Demonstranti kažu da prosvjeduju protiv nezaposlenosti, slabih javnih službi i korupcije.

Prosvjedi su izbili u Bagdadu, ali su se ubrzo proširili i na druge iračke gradove na jugu zemlje, Nasiriyah, Amarah i Hillah, gdje je većina šijitskog stanovništva.

Evidentno je da su prosvjede protiv teške ekonomske situacije iskoristile i političke stranke koje pod utjecajem nekih susjednih zemalja za nemire optužuju susjedne zemlje, piše večernji.hr.

I dok sunitske političke stranke u iračkom parlamentu, koje su pod utjecajem Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te Katara, optužuju šijitske paravojne formacije, podržane od Irana, da njihovi snajperisti ubijaju prosvjednike, proiranske šijitske političke stranke pak optužuju SAD i Saudijsku Arabiju za izazivanje nemira kako bi destabilizirali Irak.

Irački premijer Adel Abdel-Mahdi najavio je niz mjera kako bi smirio protuvladine prosvjede. Abdel-Mahdi nakon sastanka vlade u subotu navečer rekao je da će se novim mjerama svi ubijeni u prosvjedima proglasiti “mučenicima”, a njihovim obiteljima zajamčiti povlastice. Svi ozlijeđeni njegovat će se na račun države.

Isto tako, irački premijer rekao je da će vlada uspostaviti program obuke 150 tisuća nezaposlenih Iračana i onim uspješnima dati zajmove za pokretanje malih i srednjih poduzeća.

   Kosovo: Birači najviše podržali oporbeni pokret Albina Kurtija

Na parlamentarnim izborima na Kosovu nakon gotovo 70 posto prebrojanih glasova, birači su najveću podršku pružili oporbenom Pokretu Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji je osvojio 26 posto glasova.

Prema nepotpunim rezultatima Centralne izborne komisije, na parlamentarnim izborima na Kosovu nakon gotovo 70 posto prebrojanih glasova, birači su najveću podršku pružili oporbenom Pokretu Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji je osvojio 26 posto glasova.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe na drugom je mjestu sa 25,35 posto glasova.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija ima 21,63 posto glasova. Koalicija Alijansa za budućnost Kosova, dosadašnjeg premijera Ramusha Haradinaja, i Socijaldemokratska partija Shpenda Ahmetija ima gotovo 12 posto glasova.

Za zastupnike nacionalnih manjina uvjerljivi pobjednik je Srpska lista koju podržava Beograd, piše 24sata.hr.

Svemu sudeći novu Vladu će pokušati kreirati Albin Kurti koji nikad nije bio na vlasti. Poznat je po svojim tvrdim stavovima, ali zalaže se za dijalog sa Srbima. Još se čekaju glasovi dijaspore, ali očekuje se da će ti glasovi povećati Kurtovu prednost.

Zanimljivost ovih izbora je to sto se ovaj put moglo glasovati samo s kosovskim dokumentima. Izborni proces je tekao mirno bez značajnih ekscesa.

   Najveći serijski ubojica u SAD-u ubio najmanje 50 ljudi

Sjedinjene Države su najvjerojatnije pronašle najvećeg serijskog ubojicu u svojoj povijesti, Samuela Littlea (79) koji je priznao 93 ubojstva, a savezna policija (FBI) ih je zasad potvrdila 50.

Većina žrtava Samuela Littlea koji je harao između 1970. i 2005. su žene.

Little služi kaznu doživotnog zatvora od 2014. kada je proglašen krivim i osuđen za tri ubojstva. No čini se da je broj njegovih žrtava puno veći.

Samuel Little je godinama vjerovao da ga policija neće pronaći i da nikoga nije briga za njegove žrtve“, rekla je Christie Palazzolo, forenzična istražiteljica u FBI-ju. “Iako je već u zatvoru, FBI drži da je važno suditi mu za svaku žrtvu i zatvoriti svaki mogući slučaj“.

Policija misli da su sva Littleova priznanja vjerodostojna i otvorila je mrežnu stranicu na kojoj se mogu vidjeti snimke priznanja ubojice koji opisuje ubojstva kojih žrtve još nisu identificirane.

Velik broj tih smrti je bio označen kao predoziranje, nesretan slučaj ili uzrok smrti nije utvrđen. Neka tijela nikad nisu pronađena“, dodaje FBI na toj mrežnoj stranici.

Bivši boksač, poznat i po imenu Samuel McDowell, prvi put je uhićen 2012. u prihvatilištu za beskućnike u Kentuckyju. Izručen je u Kaliforniju u okviru slučaja u vezi s drogom.

Ondje su ga vlasti zahvaljujući tragovima DNK dovele u vezu s trima neriješenim predmetima poznatim kao “cold cases” na temelju čega je 2014. osuđen za ubojstvo triju žena u Los Angelesu između 1987. i 1989. Sve tri su bile pretučene i ugušene.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.