Dok smo spavali: Od 2022. državljani BiH pri ulasku u EU morat će skenirati lice i prste / Neredi u Kataloniji zbog presude / Rasizam na susretu Bugarske i Engleske

   Od 2022. državljani BiH pri ulasku u EU morat će skenirati lice i dati otisak prstiju

Službena informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix.ba potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Europska komisija je donijela direktivu u cilju bolje zaštite vanjskih granica EU i povećanog obujma kriminala. Tzv. Morfing je kompjuterska tehnika koja mijenja fotografije lica na putnim ispravama. Dosadašnji sustavi zaštite i koji su danas aktualni su pokazali da je kriminal toliko napredovao da se mogu mijenjati fotografije na važećim putnim ispravama. Da bi se adekvatno odgovorilo na taj kriminal koji je posebno izražen za krijumčarenje ljudi što je trenutno zlatna koka za krijumčare donijela se odluka o pooštrenim mjerama“, kazao je Hoffman.

Zbog svega navedenog državljani trećih zemalja, odnosno onih koji nisu građani Europske unije će biti podvrgnuti utvrđivanju autentifikacije.

Svi državljani trećih zemalja, a što je i BiH, od veljače 2022. biti će podvrgnuti dodatnim graničnim provjerama kroz to da će putnici koji prvi put budu prelazili granicu EU pored pasoša potvrditi identitet na način da će im biti skenirano lice te uzet otisak četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU“, objasnio je savjetnik direktora GP BiH.

Svaki sljedeći put državljani BiH, sve dok naša zemlja ne postane članica EU, će biti provjereni na način da moraju dati i digitalni otisak kažiprsta pri ulasku u neku od zemalja EU.

Na pitanje je li to znači da će državljani BiH u ljetnoj sezoni, kada vladaju velike gužve na granicama, morati davati otisak prsta pri ulasku u Hrvatsku, Hoffman odgovara potvrdno.

Za nas je to posebno interesantno jer većina naših državljana putuje u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku putuje dalje u EU. Teško je sada spekulirati, ali sigurno da će to dodatno usporiti promet putnika iz BiH ka EU koji nemaju pasoš neke od zemalja EU“, rekao je.

   Masovni prosvjedi i neredi u Kataloniji zbog presude španjolskog suda

Vrhovni sud Španjolske u ponedjeljak je osudio na zatvorske kazne devetero katalonskih dužnosnika zbog referenduma o neovisnosti 2017., što je pokrenulo masovne prosvjede u toj španjolskoj pokrajini.

Vrhovni sud u Madridu osudio je devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Katalonska vlada u Barceloni presudu je nazvala “nepravednom” i “osvetom” dok je španjolska vlada u Madridu poručila kako je sudski postupak “bio pravedan” te da su dužnosnici osuđeni zbog “kršenja zakona”.

Španjolski Vrhovni sud izdao je i novi europski uhidbeni nalog kojim će od Belgije tražiti izručenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta.

Puigdemont, koji je bio predsjednik vlade u trenutku jednostranog proglašenja republike Katalonije, u listopadu 2017. otišao je u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je u ponedjeljak kako su katalonski zagovornici nezavisnosti osuđeni zbog kršenja zakona a ne svojih političkih ideja.

Sánchez, vođa Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), odbacio je bilo kakvu mogućnost budućeg referenduma pozivajući se na ustav.

Katalonsko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je pak da se radilo o političkom suđenju i presudama isključivo zbog političkih ideja.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra zatražio je oslobođenje katalonskih dužnosnika, te najavio “odlučan, nenasilni i demokratski” odgovor na “nepravedne presude”.

Katalonija proživljava crne trenutke. Osobe koje su uvijek djelovale miroljubivo i demokratski nepravedno su osuđene. One su napravile ono što su tražili mnogi stanovnici“, rekao je Torra na konferenciji za medije u Barceloni.

„Uključeno je pravo na samoodređenje. Referendum nije kazneno djelo u kaznenom zakonu. Španjolska je potpisala pravo na samoodređenje naroda. Ovo je dakle osveta, a ne pravda“, istaknuo je.

Diljem Katalonije održani su u ponedjeljak popodne masovni prosvjedi. Prosvjednici su blokirali međunarodni aerodrom El Prat pored Barcelone, a prema aerodromu je prekinut željeznički i cestovni promet.

Na aerodromu El Prat u Barceloni u ponedjeljak je otkazano 67 letova predviđenih za danas, a taj broj bi mogao i porasti budući da katalonski prosvjednici i dalje blokiraju tu zračnu luku iskazujući nezadovoljstvo osuđujućom presudom zagovornicima nezavisnosti, izvijestio je operater španjolskih aerodroma AENA.

Prosvjednici su i dalje onamo pristizali tijekom večeri, pješačeći cestom čime je onemogućen promet vozila prema zračnoj luci.

Prekinute su i željeznička te metro linija prema El Pratu.

Ondje je došlo i do policijske intervencije koja je palicama rastjerivala prosvjednike, pokušavajući ih spriječiti da uđu u unutrašnjost aerodroma, premda su neki bili prošli kontrolu.

Bačena je i dimna naprava, pokazale su  snimke objavljene na televiziji.

Tijekom prosvjeda je trinaest osoba zatražilo liječničku pomoć, od čega njih deset na aerodromu El Prat, izvijestila je lokalna hitna pomoć. Nitko od njih nije teže ozlijeđen premda su dvije osobe prevezene s aerodroma u bolnički centar.

   Bebek dvaput prekidao susret Bugarske i Engleske zbog rasizma

Engleska je slavila 6:0 na gostovanju u Bugarskoj u sklopu kvalifikacija za Euro u skupini A te time radi veliki korak k plasmanu na glavni turnir.

Utakmica, koju je sudio hrvatski sudac Ivan Bebek, nije prošla bez nereda domaćih navijača koji su rasističkim povicima i nacističkim pozdravima uzrokovali dva prekida. Prvi se dogodio nakon 30 minuta kad je Bebek zaustavio dvoboj zbog rasističkih povika s tribina.

U skladu s UEFA-inim protokolom putem razglasa zamolilo se navijače da prestanu sa sramotnim skandiranjem, ali oni su se na to oglušili i uvredljivim gestikulacijama pokazali da ne misle stati, već su nastavili po svom.

Kapetan Bugarske Ivan Popov otišao je do tribine domaćih navijača na poluvremenu i zatražio da prestanu raditi nerede, ali nisu ga poslušali. U 41. minuti izbornik Engleske Gareth Southgate prijavio je novo uznemiravanje, Bebek je ponovno zaustavio igru, a igrači su sačekali da se putem razglasa pozove na prekid sramotnog ponašanja.

To je prouzrokovalo da Hrvat dodijeli čak šest minuta nadoknade u prvom dijelu. Skupina navijača u crnim kapuljačama koja je radila nerede napustila je tribine nekoliko minuta prije kraja utakmice.

Zanimljivo, dan prije utakmice izbornik Bugarske i nekadašnji trener Hajduka Krasimir Balakov izjavio je da kod njih u Bugarskoj rasizma nema.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.