Dok smo spavali: Na sjeveru Sirije dogovoreno primirje / U Barceloni sukob ljevičara i desničara / Objavljena simulacija potonuća Bourbon Rhodea

   Sirijske demokratske snage prihvatile primirje s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, koji vrijedi za manji dio sjeverne Sirije, te će učiniti sve što je potrebno da on funkcionira, rekao je danas zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani za Ronahi TV.

Kobani je rekao kako je sporazum “tek početak” koji neće ispuniti ciljeve Turske, koje je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije prošloga tjedna.

Kobani je dodao kako je sporazum ograničen na prostor sjeverne Sirije, između gradova Ras al-Aina i Tal Abyada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pohvalio je suradnju sa SAD-om na postizanju primirja.

Gospodine predsjedniče, još mnogo života bit će spašeno kada porazimo terorizam koji je smrtni neprijatelj čovječanstva“, napisao je Erdogan na Twitteru, u odgovoru na objavu američkog predsjednika, u kojoj je Trump, ranije u četvrtak, sporazum nazvao “velikom viješću”.

Uvjeren sam da će ovaj zajednički napor promovirati mir i stabilnost u našoj regiji“, dodao je.

   U Barceloni sukob ljevičarskih i desničarskih skupina

U Barceloni je u četvrtak navečer, tijekom četvrtog dana prosvjeda protiv osuđujućih presuda katalonskim liderima, došlo do obračuna ljevičarske skupine sklone nezavisnosti i desničarske koja joj se protivi.

Unatoč tom sukobu te zapaljenim kontejnerima i policijskoj intervenciji u Kataloniji nisu zabilježeni veći neredi kao prethodna tri dana.

U centru Barcelone održala su se dva prosjeda suprotstavljenih skupina.

Odbori za obranu Republike (CDR), organizacija katalonskih zagovornika nezavisnosti koja je nasilno prosvjedovala posljednja dva dana, sazvala je novi masovni prosvjed kojem se odazvalo oko 13.000 osoba, podatak je gradske policije.

Znatno manji skup održali su pobornici jedinstvene Španjolske, koji su prvi put izašli na ulicu nakon presuda katalonskim zagovornicima nezavisnosti donesenim u ponedjeljak, a ta je manja grupa prosvjednika imala španjolske zastave sa simbolom režima diktatora Francisca Franca, koji je upravljao Španjolskom od pobjede u ratu 1936. do smrti 1975. godine, prilikom čega je pjevala koračnicu iz tog vremena.

Interventna policija je na nastojala kordonom i gradskim patrolama spriječiti eventualni sukob.

CDR je počeo svoj skup u 19 sati, a završio u 21 sat, ranije nego prethodnih dana, kako bi prosvjednici “naspavani” došli na velike prosvjede i generalni štrajk zakazan za petak. Neki su ipak ostali na trgu duže.

Nakon što je završio i drugi skup, radikalni pojedinci s obje strane, zamaskiranih lica i naoružani kamenjem i palicama rastrčali su se po gradu tražeći jedni druge. Zapaljeno je više kontejnera, a policija je rastjerivala nasilne prosvjednike. Liječničku pomoć je zatražilo 11 osoba, priopćila je hitna pomoć u ponoć.

Istovremeno je u gradu Gironi, gdje je CDR također održao prosvjede, došlo do sukoba prosvjednika s policijom kada su se namjeravali približiti zgradi predstavništva španjolske vlade. Oko 80 prosvjednika je postavilo barikade i kamenjem gađalo policiju koja je odgovorila pendrecima i oruđem za rastjerivanje mase. Ondje su ozlijeđene dvije osobe.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra navečer je u intervjuu za katalonsku javnu televiziju TVE rekao kako će do kraja svog mandata, do prosinca 2021. godine, nastojati organizirati novi referendum o nezavisnosti te uspostaviti republiku Kataloniju.

Uvijek moramo ostati na nenasilnom putu“, istaknuo je Torra nakon što je i dan ranije pozvao prosvjednike na mirna okupljanja.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Od ponedjeljka je u prosvjedima zagovornika nezavisnosti ozlijeđeno više od 250 osoba, a uhićeno njih oko 100. Španjolski ministar unutarnjih poslova izvijestio je u četvrtak kako su u posljednja tri dana ozlijeđena 194 policajca.

U petak će u Kataloniji biti organiziran masovni prosvjed i generalni štrajk kojim zagovornici nezavisnosti traže oslobađanje zatvorenih čelnika te zahtijevaju dogovorni referendum o samostalnosti. Španjolski premijer Pedro Sánchez poručio je u srijedu kako osuđeni dužnosnici moraju odslužiti kazne čime je odbio zahtjev za amnestijom.

   Pogledajte simulaciju kobne plovidbe Bourbon Rhodea

Filipinski pomorac objavio je na YouTubeu simulaciju posljednje plovidbe tegljača “Bourbon Rhode” koji je 26. rujna potonuo u Atlantskom oceanu nakon što se našao na putu Lorenza, uragana 4. kategorije.

Koristim ‘Ship Simulator Extremes’ za simulaciju posljednje poznate plovidbe Bourbon Rhodea prema prikupljenim informacijama”, napisao je Filipinac.

Od 14 članova posade broda, tri su preživjela, četvorica su mrtva, a sedmero je članova, među kojima je kapetan Dino Miškić, nestalo i za njima se i dalje traga. Jučer su međunarodni pomorski sindikati objavili apel da se nastavi s aktivnom potragom, piše Morski.hr.

(www.jabuka.tv)

 

 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.