Redovito ispijanje čaja može poboljšati moždane funkcije

Uobičavate li ispijati čaj poslužen u omiljenoj porculanskoj šalici? Prema novom istraživanju, redovno konzumiranje čaja može modulirati efikasnost mozga.

U novoj studiji objavljenoj u online časopisu Aging navodi se kako u prošlosti nije postojalo ovakvo istraživanje, da bi se zaključilo da čaj utječe na moždane “mreže”. Ovo istraživanje vodio je docent Feng Lei, a obavljeno je u saradnji s naučnicima Univerziteta u Essexu i Univerziteta u Cambridgeu, prenosi Klix.ba.

Istraživači su regrutirali grupu starijih zdravih sudionika i podijelili ih u dvije grupe prema učestalosti ispijanja čaja. Njihove funkcionalne i strukturalne moždane mreže su zatim istraživane kako bi se otkrila uloga ispijanja čaja u organizaciji mozga.

Najznačajnije u ovom istraživanju bilo je suzbijanje hemisferične asimetrije u strukturalnoj mreži povezivanja mozga, što je izravan rezultat čestog ispijanja čaja, posebno zelenog čaja, oolong ili crnog čaja.

To znači da su regije mozga koje obavljaju kognitivne funkcije međusobno povezane na efikasniji način, piše Health24.

Uzmite kao primjer cestovni promet. Gledajte na područja mozga kao odredišta, dok su veze između regija mozga putevi. Kada je cestovni sustav bolje organiziran, kretanje vozila i putnika je efikasnije i koristi manje resursa. Slična situacija je i kada su veze između regija mozga strukturalno posložene, tada se obrada informacija može izvoditi efikasnije, objasnio je Feng.

On je dodao kako je u njihovim prethodnim studijama pokazano da ljudi koji ispijaju čaj imaju bolju kognitivnu funkciju u odnosu na one koji ne piju.

Naši trenutni rezultati koji se odnose na moždanu mrežu neizravno podržavaju naša prethodna otkrića pokazujući da su pozitivni efekti redovnog ispijanja čaja rezultat poboljšane organizacije mozga, naveo je.

Čaj je dobar i zbog toga što sadrži moćne antioksidanse nazvane flavonoidi, koji mogu biti čak i moćniji od vitamina C i E. To znači da čaj može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i upala u tijelu.

Unatoč kofeinu u mnogim čajevima, on ipak ima hidratantna svojstva. Konzumirajte čaj bez mlijeka i šećera kako ne biste dobili kilograme.

Također, antioksidansi u čaju mogu sniziti i rizik od kroničnih bolesti izazvanih visokim kolesterolom i visokim krvnim tlakom. Crni čaj može povećati koncentraciju zbog aminokiseline zvane L-teanin koja može poboljšati vašu sposobnost fokusiranja i budnosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.