Dojenje nema dugoročan utjecaj na razvoj i ponašanje djece

Poznato je da je dojenje bitno za novorođenčad, ali nova studija pokazala je da dojenje nema dugoročan utjecaj na djecu, posebno kada je riječ o kognitivnom razvoju i ponašanju.

Studija objavljena u časopisu Pediatrics pratila je 7.478 djece rođene od devetoga mjeseca života. Procjena je izvršena kada su djeca napunila tri, a zatim pet godina.

Kako bi izvršili procjenu kognitivnih sposobnosti i ponašanja, istraživači su zamolili roditelje trogodišnjaka da ispune upitnike o vokabularu djece i sposobnosti rješavanja problema. Dvije godine kasnije, ponovljena su ista pitanja.

Istraživači su zaključili da su djeca koja su dojena šest ili više mjeseci manje hiperaktivna i imaju bolje vještine u rješavanju problema u dobi od tri godine, ali razlike između njih i djece koja nisu ili su kraće dojena su bile zanemarive u dobi od pet godina.

Ranije studije pokazale su da su zanemarive i razlike u društveno-ekonomskim čimbenicima, kao što su obrazovanje i prihodi, prenosi Klix.ba.

Stručnjaci ističu da je činjenica da djeca koja su dojena imaju bolje rezultate, ali je pitanje da li je na njih utjecalo mlijeko ili odrastanje s roditeljima koji su bolje obrazovani ili imaju više novca.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Kad sam ja govorila da dojenje nema veze s razvojem i ponasanjem!Tko ce zo dokazat zatucanim seoskim babama,pa navalile doji pa doji,a mlika ni za lika.Ja ih četvero odgojila na onoj”praščini” kako one rekoše.Sva mi dica prava,zdrava lipa i pametna,ko za inat njima.Sad su već cure i momci.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.