David McAllister: Etnička polarizacija je ozbiljna prijetnja BiH

Etnička polarizacija u BiH može ozbiljno naštetiti europskom putu Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz europski parlamentarac David McAllister, jedan od vodećih njemačkih političara i visoki dužnosnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

”Upravo u svjetlu internih i eksternih izazova s kojima se regija suočava, Europsko vijeće 9. ožujka raspravljalo je o krhkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Šefovi država i vlada naglasili su važnost da te države nastave s reformskim putem, putem dobrosusjedskih odnosa i inkluzivne regionalne suradnje. EU ostaje posvećena i angažirat će se na svim razinama na podršci svih šest zemalja u provođenju reformi i projekata usmjerenih prema EU. Uza značajne napore da pomogne zemljama zapadnoga Balkana u reformama, EU mora poduzimati i proaktivne korake da se povećaju kredibilitet i vidljivost Unije u regiji i da se suprotstavi raznim dezinformacijama te anti-EU propagandi, kako bi zadobila građane. Treba nam veća vidljivost za istinske promjene koje EU donosi na terenu. S tim u vezi, samo jako civilno društvo, neovisno sudstvo i slobodni mediji mogu poslužiti kao svojevrsni lijek. Ali, svakako, to se ne može dogoditi preko noći”, kaže McAllister.

Prema njegovim riječima, pozitivni pomaci koji su doveli do uručenja Upitnika Europske komisije bili su rezultat reformskih napora postignutih u posljednjim dvjema godinama i trebaju osigurati da zemlja ostane na istom putu pristupanja EU.

”Svjedočili smo određenom aktiviranju reformskih napora, uključujući dogovore o Mehanizmu koordinacije EU te o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali, BiH se nastavlja boriti  s fragmentacijom u kombinaciji s etničkom i političkom polarizacijom. Neophodna suradnja i koordinacija između entiteta i svih razina vlasti i dalje je krhka i često je predmet nacionalističke retorike, pa čak i nekih poteza”, kazao je McAllister za Avaz.

McAllister, koji je 1971. godine rođen u tadašnjem Zapadnom Berlinu, sin je britanskoga službenika, koji je bio u službi u tom gradu, te Njemice, koja je bila nastavnica glazbenoga odgoja. Svojedobno je čak slovio i kao nasljednik Merkel na čelu CDU.

(Fena)

1 komentar

 • Zna li on pravo stanje ili lupeta šta je pročito?
  EU zaboli ki-ta za BiH, te flosklue poput “EU ostaje posvećena i angažirat će se na svim razinama na podršci…” su jako vjerodostojne. Zapadu je stalo da je na Balkanu nestabilno, a dobro znaju da je narod ovdje po prirodi naivan. Pomalo i glup, ali najviše naivan.
  JEDINO što može pomoć Bosni i Hercegovini je svakom svoje i lustracija postojećih nacionalnih mafija.

  Narodima trebaju nove vođe, koji će u tome upjeti, ukloniti čovića, dodika i isilovce bakira i ekipu!

  Po čemu su česi i slovaci drugačiji od nas? Po pameti naravno. Ne ide skupa – rastavljaj.
  Po čemu su švicarci drugačiji od nas? Po pameti naravno, narodi teže kvalitetnom suživotu i ne daju ga ni za što.

  Po čemu se izdvajaju hrvati, srbi i bosanci? Po naivnosti, manjku pameti i korupciji. Mi smo obične maune kojima mafijaši mogu upravljati kako im se prohtije i koji mogu biti na vlasti kroz mnoga desetljeća bez da ih se ugrozi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.