Dogovorena suradnja mostarske bolnice s bolnicama u Dalmaciji – Jabuka.tv

Dogovorena suradnja mostarske bolnice s bolnicama u Dalmaciji

Ravnatelji bolnica u Splitu, Šibeniku, Kninu, Zadru, Dubrovniku i Mostaru dogovorili su se u ponedjeljak na sastanku u splitskome KBC-u o međusobnoj suradnji, razmjeni liječnika te zajedničkom liječenju i prijevozu pacijenata.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je rekao kako je on bio inicijator prvog sastanka s kolegama iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Knina i Mostara jer imaju isti posao, građane i pacijente koji se liječe u nekoj od tih ustanova pa je normalno da surađuju i dogovaraju se.

Već u prva dva sata našeg sastanka došli smo do zaključaka koji će sigurno našim pacijentima pomoći. Zaključci su o tome kako lakše, brže i bolje komunicirati, kako organizirati naše službe da se međusobno lakše dogovaraju, primjerice o prijamu, transportu, razmjeni liječnika i o zajedničkom liječenju pacijenata. O konkretnim mjerama sada ne bi govorio u detaljima, no o konkretnim postupcima smo razgovarali, rekao je Meštrović.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić je podsjetio kako ta bolnica već 28 godina surađuje sa splitskom, a sad ima dosta projekata sa splitskim KBC-om, s kojim ima zajednički Centar za medicinu spavanja.

Dodao je da surađuju splitska i mostarska onkologija te da imaju otvorena vrata splitske bolnice, a splitska bolnica u njima ima prijatelja i partnera.

Na pitanje ima li primjera da iz Hrvatske pacijenti dolaze na liječenje u mostarsku bolnicu odgovorio je kako im se to događa u zadnje vrijeme jer na njihovoj neurokirurgiji radi dr. Josip Paladino, kojemu dolaze pacijenti iz Hrvatske.

Dodao je da stanovnici iz Doline Neretve gravitiraju njihovoj bolnici.

S ministrom Kujundžićem (Milan) i našim ministrom Mandićem (Vjekoslav) potpisao sam da pacijenti iz raznih dijelova Hrvatske u hitnim situacijama mogu doći u našu bolnicu.

Pacijenti iz Doline Neretve i Vrgorca su uvijek dobrodošli u našu bolnicu. Mi ovoga trenutka, osim izvrsne neurokirurgije, imamo i izvrsnu kardiologiju i dobru kardiokirurgiju, a imamo i kompletnu dijagnostiku, rekao je Kvesić.

Da se pacijente koji se ne mogu liječiti u dubrovačkoj bolnici helikopterom ili sanitetskim prijevozom prevozi u splitsku bolnicu, podsjetio je ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić, koji je rekao da je određeni broj liječnika splitskoga KBC-a trenutačno angažiran kao ispomoć u svakidašnjem radu i dežurstvima dubrovačke bolnice, a razmjenjivat će se i studenti medicine iz Splita i Mostara.

Današnji sastanak je prvi održan na razini ravnateljstava svih bolnicama na hrvatskom jugu i s mostarskom bolnicom kako bi se poboljšala suradnja, da vidimo koje su prednosti, ali i teškoće s kojima se svakodnevno susrećemo. Na sastanku je predstavljena snaga KBC-a Split, imali smo mogućnost reći koje imamo primjedbe, ali i ono čime smo zadovoljni. Zato smo svi iznijeli svoja mišljenja te mislim da će Split zaista biti jedan centar kakav to i zaslužuje, izjavio je ravnatelj Bekić.

Rekao je da njihovi pacijenti ne odlaze u mostarsku bolnicu, nego u splitsku ili prema zagrebačkim klinikama, a kad su ga novinari pitali zašto ne idu u bližu mostarsku bolnicu, odgovorio im je:

Zato što je Mostar planiran uglavnom za hitne pacijente iz Doline Neretve.

Rekao je i da dubrovačkoj bolnici trenutačno nedostaje između 30 i 40 liječnika, ali budući da je određeni broj njih na godišnjem odmoru ili edukaciji, taj je broj, kao je rekao, “u svakodnevnom radu i veći”, javlja RTV HB.

Na sastanku su bili ravnatelji bolnica iz Šibenika, Knina i Zadra.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Do ovakvih dogovora dolazi iskljucivo u situaciji kada je KB Mostar dekintirana, a ona to sad uistinu jest. Sad ce Ante uciniti sve da iščup jos koji milion, i produži si mandat za koji mjesec.

  • Zato sto HR daje KB Mostar 11 miliona KM godišnje, a kad mi idemo u HR ZZO nas šalje ako tu uslugu ne može izvrsiti bolnica, ili ako imaš vezu u Ante, pa onda ZZO plati tu uslugu HR. Na razini godine oko 1.5 miliona KM. Daleko manje nego što HR poklanja KB Mostar.

    • Istina, katastrofa za neurokirurske pacijente, neznaju to riješiti, bolje otići bilo gdje nego tamo ako ti je intenzivna u protokolu oporavka. Naprimali čistačica iz nikad nije kasno i sličnih škola sad rade ko medicinske sestre. Zadnjih 10 godina srozao im se i fakultet. Ko ima vezu ako je nešto zeznuto, najbolje u HR

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.