Dogovorena suradnja Granične policije i policije ŽZH i HBŽ – Jabuka.tv

Dogovorena suradnja Granične policije i policije ŽZH i HBŽ

Viktoria Damjanović i rukovoditelji unutarnjih jedinica ovog ureda u srijedu održali su radni sastanak s policijskim komesarom Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije (MUP ZHŽ) Milanom Galićem i policijskim komesarom MUP-a Hercegbosanske županije Ilijom Jakićem.

Na sastanku, koji je održan u Posušju, razgovaralo se o aktualnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju ilegalnih migracija, kao i drugih nezakonitosti, naveli su u priopćenju iz GP BiH.

S obzirom na to da je na ovom području evidentiran povećan broj ilegalnih migranata, sudinici sastanka dogovorili su modalitete suradnje na spriečavanju ilegalnih migracija, prije svega kroz koordinirano djelovanje i postupanje, sačinjavanje zajedničkih planova te pružanje pomoći službenicima GP BiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama.

Od 1. siječnja do 31. srpnja 2018. godine na području Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo u ilegalnom prelasku državne granice otkrivena su 602 ilegalna migranta‘, izjavio je direktor Granične policije Zoran Galić, dodavši da ilegalni migranti, koji najčešće dolaze iz Afganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Irana, teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Europske Unije, navodi se u priopćenju.

Galić je tom prilikom kazao kako GP BiH od listopada 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno – tehničkih sredstava.

Procjene o preraspoređivanju službenika donose se na osnovu analiza sigurnosti, frekvencije na pojedinim graničnim prijelazima i raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava u jedinicama, izjavio je Galić, dodavši da angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno s policijskim službenicima GP BiH vrše nadzor granice, predstavlja značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija, priopćili su iz Granične policije.

Istaknuo je i da su ilegalne migracije u nadležnosti više organa u BiH te da GPBiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patrole, nadzor i promatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, zaprečivanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice te, navode, provođenje operativnih akcija i mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.