Dodjelom nagrada najboljim glumcima zatvoren Mostar Film Festival

U četvrtak je u Mostaru dodjelom nagrada najboljim glumcima službeno zatvoren 17. Mostar Film Festival.

Nagrada ”Stablo ljubavi” za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Jeleni Kordić Kuret za ulogu Asje u filmu “Najsretniji čovjek na svijetu”, redateljice Teone Strugar Mitevski, dok je za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen Senad Bašić za ulogu Faruka u filmu “Bosanski lonac”, redatelja Pave Marinkovića, odlučio je stručni žiri 17. Mostar film festivala.

Nagrada ”Stablo ljubavi” za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Izudinu Bajroviću za ulogu u filmu “Najsretniji čovjek na svijetu”. Ovogodišnju najbolju sporednu žensku ulogu imala je Irma Alimanović za ulogu u filmu ”Najsretniji čovjek na svijetu”.

Žiri je odlučio da ove godine neće dodijeliti nagradu za najboljeg debitanta, ali su dodijelili tri specijalna priznanja.

Specijalno priznanje dodijeljeno je glumačkom ansamblu filma “Stigme”, redatelja Zdenka Jurilja. Kako je istaknuto, u ulogama su briljirali Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar koji djeluju kao jedinstveni glumački ansambl ovog potresnog i društveno važnog filma.

Specijalno priznanje dodijeljeno je i Adnanu Haskoviću za ulogu Zlatana u filmu “Umri prije smrti”, redatelja Adnana Imamovića.

Specijalno priznanje stručni žiri dodjeljuje i Jeleni Jovanov za ulogu Kaje u filmu “Nešto Slatko” kojeg je režirao Tin Vodopivec.

Sve odluke su donesene jednoglasno i posebno nam je drago što su ove godine briljirali glumci iz Bosne i Hercegovine u svim nagrađenim kategorijama, a među njima upravo i Mostarci, naglasile su članice stručnog žirija Branka Bešević Gajić, Anila Gajević te Amira Kudumović.

Otvoren 17. Mostar film festival

Predsjednica stručnog žirija Mostar Film Festivala Branka Bešević Gajić kazala je kako nije bilo lako odrediti tko je najbolji.

Mislim da su, kao i uvijek, i ove godine bile presudne nijanse i da su najbolji među najboljima osvojili vrijedne nagrade, poručila je Bešević Gajić.

Direktor Mostar Film Festivala Slaven Knezović izrazio je zadovoljstvo što su većinu glavnih nagrada dobili bosanskohercegovački glumci, što je nakon 17 godina održavanja festivala još jedna pobjeda i još jedan pokazatelj da se možemo osloniti na domaće snage.

Podsjetio je kako je Mostar Film Festival otvoren filmom ”Bosanski Lonac”, a zatvara se filmom ”Stigme”.

Ponosan sam što je to snimano u našoj Hercegovini i drago mi je da su angažirane domaće, lokalne snage i što je to stručni žiri i prepoznao – istaknuo je Knezović.

Slaven Knezović (Foto: Fena)

Nakon uručenja nagrada prikazan je film ”Stigme”, redatelja Zdenka Jurilja. Riječ je o filmu koji se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja.

Radnja filma smještena je u zapadnu Hercegovinu, u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata. Govori o pustoši koju u jednoj tradicionalnoj sredini ostavljaju ideološka sučeljavanja, što kulminira tijekom jednog duhanskog puta.

Glavni lik filma je Dragan, sin oznaša Mile (koji završi u zatvoru). Dragan je prisiljen sa skupinom švercera duhana krenuti na duhanski put, vjerujući kako nitko od švercera ne zna njegov pravi identitet.

Pogledajte kratki dokumentarni film “Stigme”

Inače, tijekom četiri dana trajanja festivala stručni žiri pogledao je šest dugometražnih igranih filmova u natjecateljskom dijelu programa.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.