Dodik zatražio od Izetbegovića ispriku srpskom narodu

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvrnuo se na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o poništavanju izbora te ponovio i ranije stavove SNSD-a kako je takva odluka u potpunosti pogrešna.

Još jednom je potvrđeno da je SIP izbore poništio na onim mjestima u Doboju i Srebrenici gdje većinom žive Srbi, dok na mjestima gdje većinsko stanovništvo čine Bošnjaci rezultati izbora i dalje su potvrđeni. To jasno govori o namjerama i potvrđuje nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića, rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Kada su u pitanju izbori u Doboju i Srebrenici, Dodik dalje ističe kako se u ovom slučaju očigledno radilo o dogovoru bošnjačkih stranaka i opozicije u RS-u te da je SIP donio odluku zbog “halabuke” iz Sarajeva.

U Srebrenici tokom izbora nije bilo nijednog prigovora na izborni proces, tek nakon što su medijski iz Sarajeva digli halabuku i kad su vidjeli da su izgubili oni su pokušali i uspjeli napraviti od toga slučaj. Na dan samih izbora u Mostaru je bilo nekoliko stotina prigovora i oni kažu u redu. Znači u Mostaru u redu, u Doboju i Srebrenici nije u redu. Dakle, jednima je trebala Srebrenica, a drugima Doboj i oni su se dogovorili, rekao je Dodik.

Kada je u pitanju članica Središnjeg izbornog povjerenstva Vanja Bjelica Prutina koju je Milorad Dodik nedavno “kritizirao” zbog toga što je u braku sa Bošnjakom, predsjednik SNSD-a ostao je pri mišljenju koje je iznio prije nekoliko dana ponašajući se kao da vidi što je tu pogrešno jer je njegova poruka, kako tvrdi, bila “politička”, a ne osobna.

Ja ću i dalje potvrditi da je ona bila udana za Bošnjaka od kojeg se rastavila i zadržala prezime. To je ona priča da se pažljivo biraju Srbi koji mogu biti odgovorni na neki način. Zadržati prezime nakon rastave, to nisam nikada čuo. To ima političku dimenziju i mi imamo pravo sumnjati, istakao je Dodik i nakon toga se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića.

Izetbegović: Srbi su loši jer biraju Dodika; Dodik: Bošnjaci nisu loši, samo nemaju sreće

U vrijeme kada se borimo sa pandemijom, Izetbegović izjavljuje da su Srbi loš narod. Bilo bi nam čudno da neki Izetbegović misli drugačije. To smo o njemu znali, ali sada je dobro što su to čuli svi. Osobno ne mislim da postoje loši narodi. Postoje dobri i loši ljudi. Žao mi je da Izetbegović ima takav stav. On je tom izjavom napustio teren političke borbe i uputio se na teren borbe protiv Srba na način koji su nacisti pokazivali u Drugom svjetskom ratu protiv Židova, Srba i Roma, kazao je Milorad Dodik i nastavio.

Smatram svojim najvažnijim zadatkom da štitim interese naroda. Ja to činim borbeno, srčano i neću odustati od borbe za poziciju srpskog naroda kakvu on zaslužuje. Ovom izjavom on nije ponizio samo Srbe. Znam da bi on zauvijek zadržao strance i na taj način pokušava bježati od toga da preuzmemo upravljanje BiH. Što se nas tiče, SNSD želi stabilnost i to pokazujemo u svom radu. Želim mir i stojim iza Daytonskog sporazuma. Nadam se da se kaje zbog izjave koja truje naše odnose, izjavio je Dodik i pozvao Bakira Izetbegovića da se ispriča srpskom narodu.

Mislim da mnogi oko njega tako misle. Iako je možda tako, ja ga pozivam da se ispriča srpskom narodu i da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi. Ukoliko se ispriča možda ćemo i oprostiti jer smo takav narod. Izetbegović od nas neće dobiti uvrede, pogotovo ne za bošnjački narod. On je cijeli narod kvalificirao što govori o njemu, a ne o nama. Srbi su dobar narod, nikada nismo izlazili iz granica i osvajali tuđe zemlje i nismo bili na strani okupatora i fašista, zaključio je Dodik i naglasio kako su nakon ovakvih izjava Izetbegovića razgovori o građanskoj BiH u potpunosti neprihvatljivi.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Da je ovako nesto izjavio Dodik i li Covic vec bi imali sankcije Amerike i EU. Da ne spominjemo OHR, Ambasade, visokog prestavnika svih bosnjaka. Jadno, zalosno i providno. Ovakva BiH na zalost nema buducnost. Glavni krivci su MZ i bosnjacki vrh na celu sa SDA i Bakirom koji su pogubili kompas.

  • Bakiru je u prvom planu lopovluk. On nema mjere, kad bi mogao cijelu bi Bih uzeo zebi osobno. Kakav natod, muslimani, bošnjaci, itko živ. Sve sebi. Bakir je lopov – kleptoman.

 • Izgleda da je i Dodik izgubio orijentaciju. Kaže: “Srbi su dobar narod, nikada nismo izlazili iz granica i osvajali tuđe zemlje i nismo bili na strani okupatora i fašista”

  Kao prvo oni već 1000 godina osvajaju tuđe teritorije ali evo da vidimo ovo zadnjih 120 godina.

  – U balkanskim ratovima su okuprali Mekedoniju
  – Iza prvog svjetskog rata su okupirali Vojvodinu, BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.
  – U staroj Jugoslaviji su napravili banovine tako da su Crnoj Gori pripojili kompletno dubrovačko područje.
  – U drugom svjetskom ratu su bili na 5 strana: U Srbiji su sa Hitlerom poubijali sve Židove, U NDH su napali Hrvate i Muslimane svim sredstvima. Surađivali su sa svima kad je trebalo ratovat protiv Hrvata. Četnici i Talijani su bili skupa protiv Hrvata, četnici i komunisti su bili skupa protiv Hrvata.
  – Poslije drugog svjetskog rata su četnici koji su se preobrazili u partizane, skupa sa komunistima poubijali nekoliko stotina tisuća ljudi. Između ostalog poubijali su sve njemačke civile u Vojvodini i Slavoniji pa se uselili u njihove kuće. Poubijali su i protjerali skoro sve Mađara i Talijane i isto se uselili u njihove kuće. Oko Banja Luke su ubili 30% Hrvata.
  Ima toga još.
  Dakle itekako su bili na strani fašista i okupatora. Uostalo Srbija nikad nije bila prešla Drinu do prvog svjetskog rata.

 • Ne zna se Bakir ispričati. Suviše je primitivan. Neće taj primitivizam iz njega nikad izaći. Smrad lojavi, isti kao babo.

 • Kad sam bio u komunističkoj partiji pričali su mi neki srbi kako su ubijali hrvate oko Banja Luke, Knina i u ostalim četničkim krajevima. Mislili su da sam i ja srbin pošto mi je ime Dušan. Doveli li bi kažu cijelo selo i naredili ljudima da iskopaju veliku rupu. Onda su ih posjedali oko rupe pa bi doveli srbe iz okolnih sela naoružane sjekirama, čekićima toljagama itd. Kad su ih poubijali, ubacili su sve u rupu i zatrpali. Bila je to Srebrenica do Srebrenice. Tada sam ja napustio partiju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.