Izetbegović: Srbi su loši jer biraju Dodika; Dodik: Bošnjaci nisu loši, samo nemaju sreće – Jabuka.tv

Izetbegović: Srbi su loši jer biraju Dodika; Dodik: Bošnjaci nisu loši, samo nemaju sreće

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da je srpski narod loš narod, javlja Buka.

Govoreći o stanju u BiH, Izetbegović je između ostalog rekao:

Kažu, nema loših naroda, ima samo loših rukovodstava. Nisam siguran! Jer, on (Milorad Dodik) se dodvorava jednom velikom broju ljudi koji žele balkansku politiku, koji žele sirovu politiku…

Na pitanje voditeljice želi li reći da su Srbi loš narod, on odgovara:

Pazite, glasači koji ga drže žele njegovo bahato ponašanje…

U tom trenutku ga voditeljica opet prekida konstatirajući da su to što tvrdi teške riječi, a na što Izetbegović odgovara:

Neka su, to je tako! I ja sam pričao ovu vašu priču, ekonomija… I ne reagiraju na to. Kad sam rekao prvi put tvrde riječi onda su svi skočili i onda je znao što će dalje. Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju, kazao je šef SDA.

Dodik: Bošnjaci su pomalo nesretni

Ja ne mislim da je bošnjački narod loš, naprotiv, dobar su i pomalo nesretan narod, rekao je predsjednik SNSD-a i aktualni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odgovarajući na pitanje o Izetbegovićevoj izjavi.

Nije mi palo na pamet da o narodu sudim na osnovu Bakira Izetbegovića i nekih njegovih prethodnika, koji su zarobljeni u viševjekovnoj mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko, istaknuo je Dodik.

Izjavio je kako u izjavi Bakira Izetbegovića da su “Srbi loš narod” vidi vjekovni kompleks konvertitstva i izdaje koju su Izetbegovići počinili napuštajući pravoslavlje, da bi sačuvali imovinu, te da je jasno kakvi su Srbi prihvatljivi za Izetbegovića i SDA.

Na pitanje Srne da prokomentira Izetbegovićevu izjavu da su “Srbi loš narod”, Dodik je rekao kako mu čestita na iskrenosti koju je konačno pokazao i otkrio kakvi Srbi su prihvatljivi za njega i SDA, samo oni podobni i u službi bošnjačkih interesa.

Naveo je kako Izetbegoviću “nije mrsko gospodariti Sarajevom u čiji su razvoj desetljećima brojni Srbi dali najbolje što su imali, od sveučilišnih profesora do liječnika”.

Dodik je rekao kako je Sarajevo sličilo na grad najviše zbog takvih Srba, koje je ideologija Bakirovog oca, a koju Izetbegović mlađi slijedi, protjerala ili pobila devedesetih godina prošlog stoljeća.

Moram priznati da mi nije jasan mazohizam koji Bakir Izetbegović ispoljava ne dopuštajući tim istim, kako kaže, lošim Srbima da napuste BiH. Ili Izetbegović ima namjeru da mu ostavimo zemlju i kuće a da svi kolektivno odemo odavde. Taj film neće gledati, to se neće dogoditi, jer sve svoje nosit ćemo sa sobom, svoje kuće, zemlju i Republiku Srpsku, poručio je Dodik.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

  • Pošteno. Oba govore šta misle. Prezime Izetbegović znači da mu je neko od predaka bio Beg, dakle prije prelaska na islam nije bio obični zemljoradnik nego nešto više. Pošto je tada Bosna bila pretežno katolička, najvjerovatnije je prešao sa katolicizma na islam da zadrži status.

  • Jedan od ključnih političara krajem 20-tog stoljeća je Alija Izetbegović, čije je srpsko porijeklo iz Beograda iz kojeg su mu preci pobjegli 1868., u Bosnu, točnije u Bosanski Šamac. Kako Musliman nije ugodna riječ za naciju, Izetbegović zajedno sa Adil Zulfikarpašić (čiji su preci također poturice) pokušavajući stvoriti novu naciju ” Bošnjaci” ili ” Bosniak” kako bi se makli od Turskih korijena tumačeći da nisu ni Turci, niti Poturice, već autohtona nacija na teritoriju Balkana gdje je vladalo Otomansko carstvo.

    • Šta ima veze što je iz Beograda i oni su preko pravoslavlja postali srbi. Morava u Srbiji je dobila ime po Moravi u Češkoj odnosno Moravskoj koja je bila nastanjema Crnim Hrvatima. Dakle kad su oni došli u današnju Srbiju nazvali su rijeke po nazivima u staroj domovini. Isto tako je i Neretva u Hercegovini nazvana po Neretvi u Bijeloj Hrvatskoj.

    • Vjera je problem. Iz vjere su izvedene nacije i danas je to realnost – to ne znači da se danas o tome ne smije razgovarat. Partizani su ubili šefa hrvatske pravoslavne crkve jer srbi ne dozvoljavuju nikome da bude pravoslavac a da istovremeno nije srbin.

      Stvar je potpuno jasna, pošto srbi nisu živili u Moravskoj, nisu ni mogli imat naziv rijeke Morava.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.