Dodik: “Tražimo mjesto predsjedatelja i tri mjesta u Vijeću ministara BiH”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedatelja Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na idućem sastanku s čelnicima SDA i HDZ-a.

Istaknuo je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na “završnim” razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara, prenosi Avaz.ba.

Mene što se tiče ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele završiti tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo što raditi u uvjetima ako do toga ne dođe što je moguće prije, rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a.

Podsjetio je kako je EU tražila da se formiraju vlasti i na razini BiH, kao uvjet da bi se dalo mišljenje BiH za kandidacijski status za EU.

Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni “očigledna opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH”.

Razgovarano je, kaže, što učiniti ako se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu.
Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa.

Ako pustite da radi Predstavnički i Dom naroda onda legalizirajte sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja RS i građana koji su glasovali, kao ni onih koji su uopće glasovali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpune paralize rada organa, dodao je Dodik.

Ponovio je protivljenje RS ulasku BiH u NATO-savez.

Osim Dodika, sastanku najužeg rukovodstva SNSD-a nazočili su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, članovi Glavnog odbora Dragan Lukač, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Slavko Mitrović.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Pa to je pripadalo i bosnjacima u proslom mandatu. Sto je tu cudno. Bosnjaci ta mjesta i danas uzurpiraju i nakon izbora… Dogovor i povjerenje sa njima je skoro nemoguce. To dovodi do urusavanja temelja drzave i Dejtonskog sporazuma kuji je garant mira i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih. Ali MZ, visoki prestavnici, OHR su bosnjake toliko upustili, vise puta nepravedno nagradili na stetu druga dva naroda srba i hrvata tako. Da oni naprosto sada misle da to tako mora biti i u buduce. Zato i imaju ovaj gard, vece vrijednosti,, od drugih i to im se tolerira za razliku od drugih. Ali to bi se moglo obiti im o glavu i svima nama koji tu zivimo i NiH dozivljavamo jos kao svoju domovinu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.