Dodik traži tiskanje dvije milijarde maraka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako BiH ima 105 posto pokrića svoje monete u opticaju i dodao kako bi se trebalo otiskati i pustiti u promet još dvije milijarde konvertibilnih maraka kako bi se taj prebačaj eliminirao.

“BiH je jedina zemlja na svijetu koja ima emisiju koja je pokrivena sa 105 posto realnog osnova. To znači da imamo 500 milijuna eura više nego što imamo konvertibilnih maraka u opticaju”, naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Tema dodatnog tiskanja novca povela se na pitanje novinara što je rezervna varijanta Republike Srpske, pošto se MMF predomislio i priopćio da neće krajem siječnja razmatrati novu tranšu za BiH.

“Zalažem se za ono za što imamo realno pokriće, odštampamo novac i pustimo u promet. Riješili bismo mnoge svoje balansne probleme, deficite i drugo”, rekao je Dodik i dodao da BiH trenutno svoje devizne rezerve čuva kod Deutche banke po kamati od 0,06 posto, koju je nazvao “beznačajnom”.

“Oni koji imaju suverenu monetarnu politiku ne moraju da surađuju s MMF-om. Mogli bismo i mi, kada bismo bili monetarno slobodni, da kod Središnje banke BiH inzistiramo da sada donese odluku da se na osnovu tih 500 milijuna eura tiskaju konvertibilne marke u iznosu od 990 milijuna”; rekao je Dodik.

Dodao je kako bi se time financijskom tržištu osigurala preko potrebna sredstva, a da bi 300 do 400 milijuna KM Središnja banka BiH mogla pozajmiti državnim institucijama.

“Tada nam MMF ne bi ni trebao”, zaključio je Dodik.

Podsjećamo rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan izjavio je kako Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda krajem siječnja neće razmatrati novu tranšu kredita BiH zbog “nedovoljnog napretka u pogledu preostalih pitanja”.

(Agencije)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.