Zovko: Raspodjela javnih prihoda u FBiH je nepravedna i diskriminirajuća

Ovih dana je krenula zanimljiva inicijativa ispred Udruge građana Vrisak, a koja se tiče raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH.

Oni žele promijeniti trenutnu situaciju za koju ističu da je nepravedna i diskriminirajuća, a o tome zašto ovaj zakon smatraju takvim i kako ga misle promijeniti, razgovarali smo s glasnogovornikom Udruge građana Vrisak iz Mostara, Stipanom Zovkom.

Jabuka.tv: Možete li predstaviti Vašu udrugu i koji su Vaši ciljevi?

Zovko: Udruga građana Vrisak je osnovana od strane grupe mladih sa željom da budemo pokretač pozitivnih promjena u društvu. Temeljni ciljevi Udruge građana Vrisak su:
• informiranje i edukacija javnosti iz područja zaštite ljudskih prava i sloboda
• pružanje podrške pojedincima i ugroženim grupama civilnog društva na području zaštite ljudskih prava
• organiziranje javnih tribina i okruglih stolova iz područja zaštite ljudskih prava
• borba protiv svih oblika diskriminacije, a naročito regionalne diskriminacije, diskriminacije konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, nacionalne diskriminacije, diskriminacije po osnovu vjere, nacije, rase, pripadnosti određenoj društvenoj skupini i drugih vidova diskriminacije

Jabuka.tv: Koje su vaše dosadašnje aktivnosti i u kojoj mjeri ste zadovoljni rezultatima?

Zovko: Osnivačka sjednica Udruge građana Vrisak održana je krajem srpnja,a formalno pravna registracija bila je u listopadu. Prva aktivnost naše Udruge bila je javna tribina „Analiza izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini“,a nakon toga od 11.mjeseca aktivno radimo na istraživanju Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Bosni i Hercegovini. Prije par dana smo i završili dokument pod nazivom „BiH radi,birokracija se gradi“,te se aktivno uključili u izmjene i dopune ovog zakona.

Jabuka.tv: Otkud ideja za promjenom zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH?

Zovko: Prije osnivanja Udruge građana „Vrisak“ međusobno smo razgovarali o ovom zakonu i to je zapravo bila zvijezda vodilja za istraživanje naše Udruge. Kao udruga koja se prije svega želi baviti regionalnom diskriminacijom u Bosni i Hercegovini mišljenja smo da ovaj zakon u ekonomskom smislu predstavlja najveću diskriminaciju u Bosni i Hercegovini. Smatramo da ovaj zakon predstavlja ekonomsku opasnost kad su u pitanju županije u Federaciji Bosni i Hercegovini jer imamo apsurdnu situaciju u kojoj određeni kantoni dobivaju preko 800 KM po glavi stanovnika, a drugi niti upola toliko. Na taj način imamo građane prvog i drugog reda. Posljedice su svakim danom uočljivije tako u Bihaću i Zenici imamo bolnice pred zatvaranjem,u Tuzli imamo obespravljene radnike,a svjesni smo da u Hercegovini vrlo mali kolač „zahvaljujući“ ovakvoj raspodjeli imaju Sveučilište i Univerzitet kao i SKB Mostar kao institucije koje su od vitalnog značenja.

Jabuka.tv: Što je problem kod ovog zakona?

Zovko: Problem kod ovog zakona su posebni koeficijenti. Zakonom su utvrđeni posebni koeficijenti za Sarajevku (2,0), Bosansko-Podrinjsku (1,8), Herceg-Bosansku županiju (1,1), a od 2013. godine i Posavska županija ima posebni koeficijent (1,5). Sarajevska županija koja ima slične parametre kada je broj stanovnika u pitanju kao Tuzlanska i Zeničko-Dobojska županija u pitanju u proteklih 8 godina uprihodovala je 2 milijarde i 960 miliona KM, a Tuzlanska i Zeničko Dobojska upola manje. Razlog leži upravo u tom posebnom koeficijentu kojeg ima ta županija. Kad bi se isključili posebni koeficijenti Tuzlanska županija bi imala prihode veće od Sarajevske županije za nekih 100 miliona maraka više. Herceg Bosanska županije je bez obzira na posebni koeficijent u proteklih 8 godina izgubila 28 miliona maraka koje su otišle u korist Sarajevske županije.

Jabuka.tv: Na koji način su određeni trenutni koeficijenti i koji je izlaz iz ove situacije?

Zovko: To nam zaista nije poznato. Posebni koeficijenti su definirani ovim zakonom,ali na koji način je netko definirao te posebne koeficijente to nam je nejasno. Rješenje za izlaz iz ove situacije dala je grupa sveučilišnih profesora u Tuzli koji su mišljenja da se svi koeficijenti trebaju ukinuti,a povećati financiranje funkcija županija sa 51 na 60%,a smanjiti funkcije financiranja Federacije sa 36 na 27%.

”U narednom periodu doći će do potpisivanja zajedničkog memoranduma između Tuzlanske inicijative i naše udruge,a po zadnjim informacijama u ovu priču se uključiti i Bihać i Zenica. Očekujemo podršku svih stranaka u Bosni i Hercegovini jer su ovim zakonom zakinuti građani 8 županija. Ovo će po našem mišljenju biti jedna od najvećih građanskih priča u Bosni i Hercegovini,” zaključio je Stipan Zovko, glasnogovornik Udruge građana Vrisak u razgovoru za portal Jabuka.tv 

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj: