Dodik: Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u FBiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da kao odgovor na najavljenu inicijativu SDA za preispitivanje naziva Republika Srpska ne želi isključiti razmatranje statusa u pogledu neovisnosti RS-a.

Dodik je naveo da će odgovor biti održavanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti dan nedvosmislen odgovor, ponovivši da to ne mora značiti samo neovisnost.

Odmah će drugi reći, evo, ponovno se priča o tome (neovisnosti). Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Mi predlažemo da se vratimo na daytonske izvorne principe Ustava i organiziramo BiH po tom principu. Da ona bude ustavna, a ne izvanustavna zajednica. Vratimo se u okvire Ustava, rekao je Dodik za RTRS i poručio da RS-u treba vratiti izvorna ustavna prava.

On je rekao da ne prijeti jer RS čita Ustav i istaknuo je da su svi relevantni, pa čak i pravnici iz bošnjačkog naroda, rekli da je “ovo glupost SDA“.

Ako ova glupost prođe u Ustavnom sudu BiH, ne želimo čekati ishod, jer je poznat zato što u ovom sudu imamo tri strana suca i dva Bošnjaka koji su ranije bili potpredsjednici SDA, kaže Dodik.

On je istaknuo da je inicijativa SDA antidaytonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o njezinoj osudi.

To je neprovodiva i nedopuštena inicijativa. Taj akt je više uperen protiv egzistencije BiH, nego RS, rekao je Dodik.

Dodik smatra da Bošnjaci imaju dugoročan plan da korak po korak devastiraju RS, što je zaustavljeno 2006. godine.

Njihova apelacija je znak nervoze i nemoći. Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz BiH, poručuje Dodik.

Dodik je predložio Bakiru Izetbegoviću da mu uvede sankcije te dodao da bošnjački zastupnici u Narodnoj skupštini nemaju dovoljno glasova i potpisa da upute apelaciju Ustavnom sudu u vezi s imenom Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istaknuo je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno da budu majorizirani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskoga narodnoga sabora mogla je biti žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata, rekao je Dodik za RTRS.

Evo što sadrži 7 točaka Deklaracije Hrvatskog Narodnog Sabora BiH

Povodom današnje (utorak) posjete članova Predsjedništva BiH Bruxellesu, rekao da je jedino usuglašen odgovor Predsjedništva na pitanja EU.

Uvijek je zadovoljstvo razgovarati s ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Bit će interesantno saznati procjene koje se odnose na svibanjske izbore u EU, kao i one o Brexitu i sve veće polarizacije unutar Unije, rekao je Dodik.

(Srna)


2 komentara

  • Sad bi trebali jos i u federaciji, sada cemo napadati dodika i onda dva muslimanska predsjednika jedan srpski a nas ni jedan, ETO NAM PAmeti, uz dodika mozda nesto i uspijemo a bez njega pusiona. Imaju li nasi zugatori imalo pameti pitam se

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.