Dodik pisao Europljanima: Komšić odlaskom u Sloveniju krši Ustav

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pisma europskim dužnosnicima.

Pisao je predsjedniku Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, premijeru Slovenije Janezu Janši u kojem je, povodom Summita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. listopada na Brdu kod Kranja, naveo kako “BiH nije donijela odluku o sudjelovanju na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definirala platformu”.

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i na to “da će se usvajati platforma o kojoj nitko u BiH nije zauzeo stav”, Dodik je naglasio da je to u izravnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopće nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

U skladu s tim, svaki vid sudjelovanja na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH, poručio je Dodik i podsjetio da su sva vanjskopolitička pitanja u izravnoj nadležnosti Predsjedništva BiH i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

S obzirom da je predsjedatelj Željko Komšić najavio svoj odlazak na Summit “iako nisu provedeni neophodni zakonski uvjeti predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH”, Dodik je zaključio da prema Poslovniku, Ustavu i zakonskim regulativama kojim se uređuje rad Predsjedništva i pojavljivanje članova na skupovima regionalnog i međunarodnog karaktera potrebno je sazvati sjednicu Predsjedništva BiH da bi se konsenzusom donijela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.

Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protupravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi s nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se, istakao je Dodik, prenosi Srna.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je u pismu Von der Leyen i Michelu naglasio da je vjerovao da je razumjela i shvatila kako funkcionira Predsjedništvo BiH kao kolektivno tijelo od tri člana i da to tijelo odlučuje konsenzusom, ali da sada “vidi da to sve nije tako, te da još vjeruje da je loše savjetovana kada je na predstojeći Summit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšića”.

Na ovaj način su Vas izravno stavili u funkciju rušenja BiH i Daytonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad. Nažalost, svjedoci smo situacija kada neki dužnosnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH, konstatirao je Dodik.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo osobne ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava dana u ime države.

Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja, naglasio je Dodik.

On je u pismu Michelu kazao da “delegacija koja će nazočiti summitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojoj razini.

Član Državnog predsjedništva podsjetio je Michela da BiH ima složenu izbornu strukturu, a u ovom trenutku vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu “jednostranim, nedemokratskim akcijama nekih predstavnika međunarodne zajednice”.

U pismu Janši, Milorad Dodik je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada “Komšić ne traži odluku Predsjedništva BiH koja je neophodna za sudjelovanje u ime BiH”.

Uvaženi predsjedniče Vlade, ovo se događa u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice, istaknuo je Dodik i izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pozornost na “nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma”.

Pisma istog sadržaja Milorad Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Sutra je u 12 časova procesija i litije, simultano, pod nazivom Rip Democracy, s početkom u 12 časova, u Laktašima i Prestolnici demokracije i kulture. Polazak je ispred Bijelih veliki Zidina (preko puta Katedrale), pa kroz ono suho drveće do onoga kruga, pa šetnicom Nikole Lenjina Zrinjskog i u konačnici je kađenje ispred Ureda.

  • Kako je dosao nakaradno mimo volje naroda kojeg kao on predtavlja u biti radi stetu tom narodu vec 15 god tako nastavlja samovolju i kao nelegitimni clan presjednistva naravno uz potporu onih koji du ga i izabrali. Rusi BiH na naj ocitiji nacin, krseci Ustsv i ne postujuci pravila funkcije troclanog presjednistva… Ruga se hrvatima i srbima uz precudno odobravanje MZ- ce. Na ovakav nacin BiH nema samsu za prezivjeti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.