Dodik opoziciji: Podržite referendum i idemo zajedno, narod ne smije odustati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se u ponedjeljak zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske uoči sjednice na kojoj će se razmatrati odluka o stavljanju izvan snage odluke o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

“Narod ne smije odustati bez obzira koliko ga neki onemogućavali od toga da ima pravo izjasniti se na referendumu. Ono što smo mi radili nikada nije bilo s ciljem da se izazove nasilje ili neka destabilizacija. Moje nastojanje je bilo da osiguram pravo naroda da odlučuje o sebi”, rekao je Dodik, koji se zalagao za odlaganje referenduma zbog “političkoga nejedinstva u RS-u”, piše N1.

Dodik je naglasio da je “međunarodna zajednica lažljivi partner jer je sve kreirano na štetu Republike Srpske”.

“U nekim mlađim godinama političkoga djelovanja i stvarima koje smo zajedno činili, a najveći dio prijenosa nadležnosti između 2001. i 2006. kada smo ja i moja partija bili u opoziciji, glavnu odgovornost je imala vlast koju su činili SDS i PDP i ne ponosim se činjenicom da sam glasao za ono što je vlast prihvatila, jer nisam mislio da se trebamo razmimoilaziti. Bez obzira na to što svatko ima različitu vagu, ja ću reći da smo svi zajedno činili grešku jer je međunarodna zajednica lažljivi partner jer je sve kreirano na štetu Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je kao uspjeh naveo “zaustavljanje prijenosa nadležnosti”.

“Ovaj referendum je borba za ustavnost u Bosni i Hercegovini. Predložit ću ga ponovno kada se postigne konsenzus s opozicijom. Referendum predviđa da se 50+1 glas izjasni o traženoj temi. U podijeljenoj atmosferi opozicije i vlasti zbunjuje se narod. Važne državne i nacionalne teme su vezane za konsenzus. Mi smo ga tražili, a neki su ga minimizirali smatrajući ga pukim marketingom“, smatra Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da bi on “izašao na svaki referendum”.

“Ja bih izašao na svaki referendum koji predloži opozicija, pa i o meni samom”, a zatim je prokomentirao nazočnost članova opozicije te je kazao da je iznenađen.

“Da vam Cormackova nije rekla da dođete?”, pitao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istaknuo da je referendum odlična stvar i da će podržati svaki oblik referenduma “jer je to pravo naroda”.

“Kao takav podrazumijeva da ustrajete na tome, a ne da se pokorite dnevnim traženjima i strahovima. Način da opstane Sud i Tužiteljstvo BiH je podjela među nama.”

Entitetski predsjednik pozvao je opoziciju da podrži održavanje referenduma.

“Pozivam opoziciju da podrži održavanje referenduma. Idemo na referendum, samo kažite da hoćete. Spreman sam stati ispred svih vas i da idemo u to. Borba za narodne borbe to podrazumijeva, svidjelo se to vama ili ne. Samo kažite da hoćete i idemo u referendum, odredit ćemo novi datum”, poručio je Dodik.

Ukoliko ne bude političkoga jedinstva, Dodik je kazao da podržava odlaganje referenduma.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.