Dodik odustaje od sporazuma iz Bruxellesa ako BiH ne dobije kandidatski status

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio da će povući suglasnost sa sporazuma o reformama koji je nedavno podržao na sastanku s drugim političarima i predsjednikom Europskog vijeća ukoliko BiH ovoga tjedna ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Sredinom lipnja uz posredovanje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obveze koje trebaju provesti kako bi BiH dobila dobila kandidatski status.

Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Bruxellesa, napisao je Dodik na svome Twitter profilu.

Pojasnio je kako je cilj susreta u Bruxellesu bio motiviran željom Charlesa Michela da ponudi Europskom vijeću konkretan sporazum za bosanskohercegovačke političare.

I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo status kandidata, treba ispuniti sve što je tamo dogovoreno, napisao je Dodik koji je i čelnik vodećeg SNSD-a.

Protiv toga sporazuma bile su dvije oporbene srpske stranke u BiH, a predstavnici SDS-a nisu uopće otputovali u Bruxelles.

Sudjelovanje na zajedničkom sastanku u Bruxellesu odbio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao jedini hrvatski predstavnik u Bruxellesu, zbog toga što je tamo bio i Željko Komšić kojega je nazvao drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva.

Taj je dogovor podržao i hrvatski premijer Andrej Plenković navodeći kako se radi o dobrome dokumentu za Hrvate u BiH.

Sattler: BiH će postati članica Europske unije

Europska komisija predložila je Europskom vijeću koje će zasjedati ovoga tjedna da odobri kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, dok takvo što nije predložila za zemlje zapadnog Balkana među kojima je i BiH.

Slovenija je istodobno službeno zatražila da status kandidata dobiju preostale zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, javila je Hina.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.