Dodik o aferi Ikona: Iza svega se krije obračun Ukrajinaca sa mnom zbog izjave o Krimu – Jabuka.tv

Dodik o aferi Ikona: Iza svega se krije obračun Ukrajinaca sa mnom zbog izjave o Krimu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije “obračun Ukrajinaca s njim zbog izjave o Krimu”.

Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izvinut ću se i vratiti ikonu, rekao je Dodik.

Dodik je objasnio da mu je jedan čovjek, koga “ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima obiteljsku ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju”.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobivena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke je li ona tražena, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne traži tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje, rekao je Dodik za “Politiku”.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije “obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime “da mašu nad glavom”, što je politika spremljena za sve Srbe”.

I dalje nije jasno gdje se ikona nalazi nakon što ju je Lavrov vratio. Dodik je po izlasku iz bolnice kazao da će ikonu vratiti vlasnicima pa neka oni dalje rješavaju problem, a sada kaže da će je on sam vratiti Ukrajini ako postoji dokaz da pripada toj zemlji.

Iz njegovog kabineta u subotu su optužili ukrajinskog ministra vanjskih poslova da laže i pozvali ga da “prestane da se igra države i Twitter diplomacije”.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.