Dodik: Nudili su mi da se dogovaram s Bošnjacima na štetu Hrvata

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u opširnom intervjuu bh. izdanju Večernjeg lista kazao je kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti te da je najveće probleme u toj zemlji prave “oni sa strane” koji svojim djelovanjem dovode do paralize funkcioniranja države.

”Stranci su razvalili politički potencijal Hrvata time što su mijenjali Ustav i zakone u FBiH. Kada su to završili onda su htjeli modelirati RS u korist središnjih institucija BiH. Naravno da se to nije moglo dogoditi ovdje. Ja sam čovjek koji čita Ustav i sve odnose želi tako regulirati. Ako se žele novi odnosi, onda u Ustavu piše da se o tome mora potpisati sporazum. To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako, nisam za dogovor”, kazao je Dodik.

Na pitanje o trenutnoj situaciji u BiH i djelovanju međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio kako je ulogu međunarodne zajednice preuzeo Ustavni sud BiH.

”Sada nema nikakve razlike između Ustavnog suda i visokog međunarodnog predstavnika. Njega čine tri strana suca i dva Bošnjaka koji za sve mogu nadglasati Hrvate i Srbe koji imaju po dvojicu sudaca. Brojne su negativne odluke koje su donijeli protiv interesa Srba i Hrvata. A kako taj sud funkcionira, najbolje govori činjenica da nije provedeno čak 90 odluka”, smatra Dodik te dodaje kako iz Suda treba izbaciti strane suce i uvesti paritet, po tri Srbina, Hrvata i Bošnjaka.

Komentirajući ustavne promjene, Dodik je kazao kako bi podržao promjene koje bi išle u smjeru rješavanja “hrvatskog pitanja”, ali u okviru Federacije BiH.

Kada je u pitanju politika Hrvatske prema BiH Dodik smatra kako postupci hrvatskih eurozastupnika nisu dobri.

”To što rade zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu više ide na štetu i potkopavanju interesa Hrvata u BiH, nego nas ovdje. Ja nisam osoba koja nosi strasti iz prošlosti i koja zbog toga mijenja političke stavove. Mene stalno zovu iz Sarajeva, pa i neka najutjecajnija veleposlanstva koja ne skrivaju da su osnovni problem bošnjačko-srpski odnosi, a da su Hrvati već riješen problem”, kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, hrvatski problem u BiH ne može se riješiti na taj način.

”Nisam mijenjao stav ni onda kada su mi nudili da vodim dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili, Hrvati bi mogli prosvjedovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga”, poručio je predsjednik RS-a.

Govoreći o europskom putu BiH, kazao je kako je RS nema problema s time, pod uvjetom da se uvažava Mehanizam koordinacije i usuglašava politika na razini zemlje bez pokušaja nametanja rješenja.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.