Dodik: Nitko nije lud da misli da mogu uvjeriti Zagreb protiv Bošnjaka – Jabuka.tv

Dodik: Nitko nije lud da misli da mogu uvjeriti Zagreb protiv Bošnjaka

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u razgovoru za državnu televiziju izjavio kako BiH ima šansu riješiti pitanje kandidatskog statusa te da Europa neće inzistirati da sve preporuke budu riješene prije dobivanja tog statusa.

Ovo je dobro vrijeme u kojem možemo riješiti pitanje kandidatskog statusa. Preporuke EU su veoma teške, ali Europa ne inzistira da sve mora biti riješeno, već treba početi rješavati te preporuke, naglasio je Dodik.

Izetbegović ponovno optužio Čovića za blokade i poručio da neće popustiti

Dodik je pozdravio investicijski paket EU i opredjeljenje za proširenje, ali i dodao kako su sada uvjeti za proširenje daleko nepovoljniji te da čak 16 zemalja, sadašnjih članica, danas ne bi ispunilo kriterije za prijem u Europsku uniju.

Dodik kaže kako i pored zahtjeva iz Bruxellesa, nikada neće pristati na prijenos nadležnosti s entiteta na državu BiH.

Ja sam rekao, Daytonski izvorni sporazum, onako kako je napisan, konstitutivnost naroda, ovlasti koje su dane entitetima je ono što nas zadovoljava da budemo u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina koju su revidirali visoki predstavnici, nametnuli rješenja, oteli nadležnosti za nas je neprihvatljiva. Ja to svugdje govorim. Nismo spremni prebacivati nadležnosti na razinu BiH. Ako zbog toga stanemo, stat ćemo, rezolutan je član Predsjedništva BiH.

Posjeti Beogradu i Zagrebu

Dodik objašnjava posjete Zagrebu i Beogradu time da trebamo svi se čuti, te da nije nitko lud da pomisli da on može uvjeriti nekoga u Zagrebu da bude protiv Bošnjaka.

U Beograd sam išao s gospodinom Čovićem i bio sam s predsjednikom Vučićem. Razgovarali smo o tome da je Srbija nesumnjivo postala zemlja koja predvodi regiju u mnogim reformama i europskim integracijama. I mislim da je Srbija na dobrom europskom putu. Ona ima jednu omču koja se zove Kosovo, ali sve ostale koje su u sjeni te priče o Kosovu, u Srbiji napreduju i rješavaju se, govori Dodik za BHRT.

Cirkus u Predsjedništvu BiH oko statusa Kosova

Svoju izjavu kako su Srbi i Hrvati najvažniji narodi na ovim prostorima, Dodik je obrazložio ovako.

Znalo se da Jugoslavija ovisi od odnosa između Hrvata i Srba i svih drugih. Nikada nisam polazio od želje da nekoga majoriziram ili da nekome uskratim identitet. Moj problem je uvijek bio ako meni netko uskraćuje identitet.

Poručio je kako je uskraćivanje njegovog identiteta inzistiranje na bosanskom jeziku.

Ako sam građanin Bosne i Hercegovine i pripadnik konstitutivnih naroda, onda sve što ima prefiks Bosna mora biti stvar dogovora. A ne da se to zgrabi i da netko to koristi samo za sebe. To je neprihvatljivo, pogotovo u sferi jezika kada imate srpski kao tradicionalni, hrvatski koji je ovdje nazočan i bošnjački… bosanski koji se tek kolokvijalno spominje u zadnjih dvadeset, trideset godina. On nije prije toga ni postojao, rekao je Dodik.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Bosnjaci, Bakir, SDP, Komsic i ovaj novi reis Kavazovic su uvjerili vecinu u RH, tko su i kakvu politiku sprovode i sto misle o hrvatima u BiH i RH. Za njih su svi hrvati UZP- at. Tolika mrznja, tolika podlost je primjecena i u regionu i u EP- tu i SAD. Samo polako. To sto im podilazi Mesic, Kosorka, Pusici, Josipovic sto na 4-5 osoba spade bosnjacka podrska Sarajevu i toj politici… A te osobe nemaju ni moralni ni javni niti politicki autoritet u RH i nigdje. Bice im kasno kad shvate da su propustili priliku za dogovor, kompromis i sprovedbu Dejtona i presude Ustavnog suda. Oni ruse drzavu na isti nacin tko Milosecic 91 god. Samo ne znamo u sta se uzdaju ovi ekstremisti… Zamislite gluposti i ogavnosti da su za njih svi hrvati koji ne misle tko Bakir, Komsic, Slavo Kucic UZP- zlocinci… Sa takvim ljudima i njihovim kvalifikacijama citavog naroda hrvata koji su prvi stali u obranu drzave BiH, glasali za njenu neovisnost suzivota na zalost nema. Taj otrovni populizam dobivanja bosnjackih glasova na toj retorici i izbora je zastrasujuci…

  • Oni misle dace nasi otići, iscrpljuju nas sa nepostojecom drzavom. Ako nas ostane i pet posto ne damo svoje pravo do zadnjeg. Sada kada je i Milanovic stao na stranu istine i vise se ljevica i desnica ne prepucavaju zbog nas, ima nade za nas. Bit ce HR HERCEG BOSNA. Drugacije nema rješenja. Onda mouemo imati minimalni zajednicki okvir ili razlaz

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.