Cirkus u Predsjedništvu BiH oko statusa Kosova

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ponovio je u četvrtak novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome čega trenutno nema.

Tu točku Džaferović nije želio staviti na dnevni red sjednice, a član Predsjedništva Željko Komšić kao predlagač te točke dnevnog reda povukao ju je s dnevnog reda, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik inzistirao da se o tome glasa.

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati.

Ranije, 17. rujna, prvi put se glasovalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje neovisnosti glasovali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv. Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasovanja na sljedećoj sjednici, javlja Fena.

Dodik je izjavio je u četvrtak u Istočnom Sarajevu, gdje je održao konferenciju za novinare nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, da BiH od četvrtka službeno ne priznaje neovisnost Kosova.

Milorad Dodik (Foto: Fena)

Dodik je novinarima kazao da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je ona formalno-pravna činjenica te odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih tijela.

Od četvrtka BiH službeno ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno, kazao je Dodik.

Džaferović i Komšić odbili su se izjasniti o tom pitanju na sjednici, ali Dodik tvrdi da to nije moguće jer su članovi Predsjedništva o toj točki sredinom prošlog mjeseca već glasovali i odlučeno je da se ide u drugi krug glasovanja.

Ubrzo je iz Ureda Željka Komšića stigao demant Dodikovih tvrdnji te je još jednom potvrđeno da je točka o statusu Kosova povučena s dnevnog reda.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.