Dodik: Možda je vrijeme da počnemo racionalno razgovarati o mirnom razlazu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da opcija tog bh. entiteta nije Bosna i Hercegovina.

-Isto tako mislimo da bi to trebao biti jedan proces mirnog pregovora o razlazu, koji bi podrazumijevao dogovor o tome na koji način ćemo dalje nastaviti živjeti – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Zvorniku.

Naveo je da se “na međunarodnoj sceni sve češće od mnogih analitičara, izvještača i povjesničara čuje da je BiH propala država”.

– Možda je vrijeme da upravo na ovim događajima počnemo racionalno razgovarati o mogućem mirnom razlazu u BiH.

Taj proces treba otpočeti, jer ovakva BiH s masovnim intervencionizmom međunarodne zajednice nije uspjela. Kao takva, ona je očito u definiciji propalih država.

O tome govore sve ove aktivnosti u posljednje vrijeme – ustvrdio je. Tvrdi da je urušen Daytonski sporazum od međunarodnih faktora, prije svega, visokih predstavnika BiH, te da je međunarodno pravo “skršeno” od međunarodnih predstavnika.

Navodi da upravo događaji u Kataloniji, koji govore o tome da Europa smatra da su takvi procesi unutarnja stvar zemalja, “prilika su da mi ovdje počnemo razgovarati o svim tim stvarima”. Dodao je da se može govoriti o Kataloniji, a da se ne pogleda i situacija u vezi s Kosovom.

Uvjerava da “narodi imaju pravo na samoopredjeljenje“. -Katalonija će proglasiti neovisnost u ponedjeljak i to donosi jednu sasvim novu realnost – rekao je Dodik. RS se, kaže, mora okupiti oko svojih interesa i vlast te opozicija na bazi procesa treba da procijene na koji načim će se dalje kretati.

(Fena)


5 komentara

  • Slažem se da je vrijeme za lagani razlaz. Srbi žele svoje i ja ih podržavam. A ja bih se zalagao da mi osnujemo svoju državu HERCEGOVINU, i sve hrvate iz bosne i posavine da uključimo u novu državu, dovoljno smo pametni da budemo razvijeniji od Kalifornije.
    Ako treba rat al da se napokon postigne cilj za kojim godinama težimo, jer dajtonski sporazum je jedna velika glupost, ovaj narod zbog toga sporuzuma samo dublje tone u krizu, sav novac odlazi muslimanima, i našim izdajnicima od političara, mladi sve više odlaze, a država kao država postaje sjeme zla, u pojedinim dijelovima BiH neka sela su potpuno radikalizirana, a političari ne mare za to, oni su u foteljama i imaju što požele, dok je jedan veći broj njih gladan, ljudi nemaju doslovno za hranu! ZATO POKRENIMO SE, MOŽEMO MI TO!!!!!!!!!!!!!!

  • Samo naprijed Milorade. To je jedini dpas za nad Hrvate. Mi jedva cekamo trenutak koji se dogada u Katloniji a onda zbogom Sarajevo. Puno srece i uspjeha Vama i Herceg Bosni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.