Dodik: Hrvatska je bila agresor u BiH, a Srbija nije

Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Hrvatsku da je tijekom rata u BiH izvršila agresiju na ovu zemlju, a ponovno je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.

Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je u nedjelju za posjeta Stocu, kritizirao jednu publikaciju, predstavljenu u subotu u Sarajevu, u kojoj se tvrdi kako su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Grlić Radman je kazao kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

Grlić Radman u Stocu: Neprihvatljivo je Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom

Dodik ga je nakon toga verbalno napao, ljut zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.

Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije koja nije imala niti jednu vojnu postrojbu na teritoriju BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat, izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

Dodao je kazao kako bi Hrvatska ”neka sponzorstva”’ sada rado zaboravila, no to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinila najveće zločine na ovom prostoru, počinila je nesporan genocid nad srpskim narodom, izjavio je Dodik.

On je nešto ranije ovog mjeseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine kada je kazao kako je bilo ”vrlo malo Hrvata” koji su se od toga distancirali.

(Hina | Foto: Pixsell)

21 komentar

 • Pa zato je veliki vođa i reka onu legendarnu izjavu: ” čuvajte Republiku srpsku”
  Tako mu je i uzor Tito govorio: čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka ”
  Ili isto tako je kralj što su ga roknuli u Marseju govorio: ” čuvajte mi Jugoslaviju ”
  Krepalo je bratstvo i jedinstvo, krepala je Jugoslavija, vjerojatno te će krepat i ova Republka srpska, a nebo je ni bilo da nas nisu zaustavili 95-e.

 • Bolje bi bilo tebi da šutiš glupane jedan. Pobili ste na tusuće Hrvata, Muslimana i ostalih i od sebe pravite žrtvu… najgenocidniji narod

 • Njima je Genocid sudski dokazan i porvrđen….

  Nama nije Genocid nikada sudski dokazan …..
  a posebno ne brojevi sa kojima Oni mlataraju.

 • Ovaj je okrenut prema suncu i tako razmišlja. Ako je oblačno padne voltaže ne zna ništa, ako je noć isključi se iz sustava. Preko dana je lažov jer mu je memorija poremećena

 • Srbin bez morbidne lazi nije Srbin.
  Ispraznili genocidnu RS etnickim ciscenjem, izvrsili democid i genocid, kultorocid nad Hrvatskim pukom, tako i u Hrvatskoj. To moze muljati, zato sto Hrvatski narod ima veleizdajnike i “partner” veleizdajnika, SAD, Srbima omogucio RS, da nas Hrvate vec 30 godina poslje rata ovi “pacifist” matretira sa demonskim lazima. Kada bi bilo vodstvo Jure i Bobana, danas bi ovaj morbidni klaun u otacbini kokosi uzgaja, a ja u hrvatskoj Banja Luci kafu ispija.

 • Čoviću javi se ti si naš vođa.Ponovo šutiš.Nemaš se čega plašiti neće te Dodik dirati.Reci nešto za nas Hrate da i mi osjetimo da imamo nekoga.Vidiš da nas genocidaši prozivaju.

 • Druže DRGANČE zasto ćutiš daj podrsku nekome…il rodaku iz Banja Luke il ministru vanjskih poslova,da cujemo Draganče

 • Balije nam govore da smo ustaše a glavne ustaše i koljači su bili upravo balije i svi šute,srbi izvrše agresiju a nas optužuju i svi opet šute,kažu laž kad se izgovori tri puta postaje istina.
  Uhljebi javite se

 • Mislim daje najveca greska Hrvata sto tokom NDH nisu ocistili zemlju od srba , morebit nije bilo dovoljno traktora u to doba. Sto se tice genocida nad srbima nije ga bilo u NDH kosto ga nije bilo ni u Domovinskom ratu a desavanja su bila potpuno ista , ako je neko ubijao smisljeno u NDH onda su to bili talijani i svabe , Hrvati nisu a sva krivica pala na nase. Jedini narod koji je genocidan na ovim prostorima jeste srpski narod a pokrovitelj i zlocinacki um tog genocidnog razmisljanja jeste srpska pravoslavna crkva. Volio bi daje 10 laznih jasenovaca u RH kosto je lazan i ovi jedan ali daje Hrvatska cista. Dase razumimo , nebi ubio nijednog srbina ali bi ih spratio sve u vagone i pravac otadzbini srbiji. Dodig zaboravlja da ga je spasila Amerika koja je zabranila Hrvatskoj daljnje vojno djelovanje protiv srba inace mu mjesta nebi bilo ni u vojvodini a sada sere nesto.

 • Ljudi …usporedite broj žrtava u Ukrajini u ca.2,5 godine intezivnog ratovanja sa najmoćnijim oružjem i BROJ žrtava ….
  ….sa Ratom 3 gidine na teritoriji NDH sa slabim naoružanjema ….a da bude toliko žrtava koliko Srbi piŝu i izjavljuju da je bilo.

  Nemoguće.
  čista LAŽ . Neka prekopaju i provjere.

  Neće to…hoće da im laž bude prihvaćena.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.