Do kraja godine imat ćemo 20.000 više umrlih nego rođenih

Kada dijete rođeno prošle godine u Mostaru napuni 50 godina starosti, imat će svega 1,6 milijuna sunarodnjaka u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema projekcijama Federalnog zavoda za statistiku, Federacija BiH će s 2,1 milijun stanovnika u prošloj godini imati 1,6 milijuna njih 2070. godine. Ovo su prognoze statističara utemeljene na demografskim pokazateljima posljednjih godina.

Još je poraznija činjenica, barem prema sadašnjem omjeru, da će od tih 1,6 milijuna, njih oko 30 posto ili više biti u kategoriji umirovljenika, piše Večernji list.

Naime, trenutačni pokazatelji govore kako je udio stanovništva starosti od 15 do 64 godine u Bosni i Hercegovini malo ispod 70 posto, s tim da je konstantno u tendenciji opadanja, iz čega proizlazi da će djece i radno sposobnog stanovništva, ako se najavljene projekcije ostvare, biti svega malo iznad milijuna. Brojke su porazne, Bosna i Hercegovina svake godine bilježi negativan prirodni prirast.

U prvih šest mjeseci ove godine razlika između broja umrlih i rođenih je 13.306 stanovnika, a do kraja godine očekuje se kako će ta brojka premašiti 20.000, što je trostruko više nego prije tri godine. Prema statistikama, žene se u našoj državi najčešće udaju u 26. godini, a muškarci žene u 29., dok žene u prosjeku rode 1,4 djece.

Unatoč zabrinjavajućim podacima, Bosna i Hercegovina nema ni strategiju ni usvojenu pronatalitetnu politiku kojima bi se zaustavio negativni prirodni prirast, upozoravaju stručnjaci. Određene županije, gradovi i općine pokušavaju, sukladno svojim mogućnostima, stvoriti koliko-toliko povoljnu klimu za mlade obitelji subvencioniranjem vrtića, kupnjom udžbenika, uvođenjem porodiljnih naknada ili jednokratnih novčanih pomoći.

Broj katolika u BiH u pet godina manji za 60.000

Međutim, sve je to nedovoljno. Potrebno je izraditi strategiju i zakonska rješenja kojima bi se poticao natalitet, odnosno obitelji s većim brojem djece, i to na isti način u svim dijelovima zemlje. Demografski analitičar i otac četvero djece Adnan Ferhatbegović za BHRT je izjavio kako će Bosna i Hercegovina na kraju ove godine oboriti neslavan rekord na osnovi prirodnog prirasta, odnosno da će do 1. siječnja 2022. imati 20.000 stanovnika manje. Od minusa od 7.000 koji je zabilježen 2018. godine, razlika između rođenih i umrlih 2019. godine iznosila je 10.000, a 2020. godine popela se na čak 16.000.

Nema osnove za optimizam ni u idućem razdoblju jer se pitanje negativnog prirodnog prirasta ne može riješiti ad hoc mjerama. Dosadašnji pokušaji rješavanja daleko su od dovoljnog, naglasio je demograf Aleksandar Čavić. I on podsjeća na činjenicu kako ni na državnoj ni na federalnoj razini ne postoje strategija ni nadležno ministarstvo koji bi se bavili ovom problematikom, prenosi Večernji list.

Uz pad nataliteta, do smanjenja broja stanovnika u Bosni i Hercegovini rapidno dolazi zbog iseljavanja, koje je u posljednjih deset godina u pojedinim dijelovima zemlje poprimilo mjere egzodusa. Statistički podaci istraživačke publikacije Utjecaj pandemije COVID-19 na migracije stanovništva u Bosni i Hercegovini govore kako približno 450.000 državljana Bosne i Hercegovine boravi u zemljama Europske unije. Riječ je uglavnom o mladim i obrazovanim ljudima.

Odlaze iz svih krajeva zemlje, a posljednjih mjeseci najviše je na udaru Unsko-sanska županija. Naime, ukupno gledajući, od siječnja 2020. do svibnja 2021. Krajinu je napustilo 11.400 osoba.

Glavni razlog odlaska građana je nezaposlenost, a činjenica je da je među osobama koje napuštaju svoju domovinu i visokoobrazovani kadar. Prema neslužbenim procjenama, Unsko-sansku županiju samo u siječnju ove godine napustilo je 1.000 osoba.

(www.jabuka.tv | Foto: Shutterstock)

20 komentara

 • Bolje i egzodus nego se prodati vladajucim strankama radi dobro pozicioniranog mjesta u nekoj od drzavnih ustanova.

  • tako je …evo vidiš gdje im je radno mjesto, upadnu u EP preko štele , onda kupe diplomu u NNK i onda sjede po čitave dane, jedino što moraju je napisati 100 komentara na Jabuci i ostalim portalima, hvaljenje velikog šefa je bitno ali još bitnije je pljuvati po švabofilima, Njemačkoj itd..skontali tupani da sve manje ljudi ima koji pune proračun iz koga se oni financiraju, a bit će ih još i manje..jer sve više nas je vani..ja fala bogu sam u Angele prezadovoljan, moja struka je tražena i dobro plaćena, za razliku od nas gdje je oš neš..ok..ima tko hoće..zato smo tu gdje smo..tj nigdje

 • Kad se negativnom prirastu pridoda egzodus dolazimo do zastrašujućih brojki, ostat će političari, njihovi poslušnici i umirovljenici.

 • Onaj tko je pisao ovaj članak nema blage veze s ovom tematikom, pa tako kaže da FBiH ima 2.1 milijun stanovnika, a cijela BiH danas nema više od 2.5 milijuna.
  Nadalje, kad je već dao procjenu da FBiH ima 2.1 milijun, a kaže da će godišnje biti 20.000 više umrlih nago rođenih, kojom logikom je dobio da će za 50 godina biti 1.6 milijuna???
  I to bez iseljavanja???
  Neka uzme digitron u ruke pa beka izračuna, a ne da bezveze lupa brojke!

 • Zar to i nije projekt Covida. Pobiti stare, raseliti mlade i sterilizirati mladu populaciju. Kriminal i lopovluk cvate i u to se ne smije dirati. Nema sto, svijetla buducnost nas ceka. A tek kad ove vakcine prorade, kad ovi srpski avijoni zaprase lisice protiv bjesnila koje nas blagostanje ocekuje. Iz medija nas pumpaju samo crnjacima, scene umrlih, bolesnih, brojke se nadodaju laziraju. Narod ce dodatno psihicki stradati… ocekuje nas porast depresivnih osoba, porast nasilja, suicida itd. Tako ovi koji umru moraju znati da su se spasili…

 • Da, brojke je netko dobro lupnuo i debelo precijenio!
  Ali da BiH čekaju sve negativniji pokazatelji, to je točno, jer na red za rađanje dolaze sve malobrojnije generacije…

 • da politika tome kumuje ciljanao kako omladina da se ženi radja djecu stvara stambeno pitanje sa čim pa sa ovim ne možeš ni mlika kući donit a di ostalo stan kuća auto pelene i idr. tko želi sirotinju pravit političarim nije problem oni su svoje naraštaje osigurali dok se ne uvede porjeklo imovine i zna se tko je mogao koliko zaradit ostalo uzet država i ne mogu prepisati na punca punicu zna se i koliko oni mogu uštediti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.