Broj katolika u BiH u pet godina manji za 60.000

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine objavila je na svojim stranicama Crkvenu statistiku u BiH od 2015. do 2020. godine.

Prema objavljenim brojkama, vidljivo je kako je u posljednjih pet godina broj katolika u BiH manji za 60 tisuća.

2015. godine broj katolika u BiH je bio 405.735, dok ih je prošle godine bilo 345.448.

U Mostarsko-duvanjskoj i trebinjsko-mrkanskoj biskupiji prije šest godina živjelo je 197.639 vjernika, a 2020. godine 189.725.

Broj katolika u Banjolučkoj biskupiji pao je na 26.534, dok ih je 2015. bilo 32.908.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji 2015. je živjelo 175.188 katolika, dok ih je prošle godine bilo svega 129.189.

(www.jabuka.tv)


52 komentara

 • Ali su zato ovih 300 i nešto hiljada ‘suho zlato’, ‘neprocjenjivi biseri’, tradicionalno katolici ‘veći od pape’, kvalitetan materijal za preuzvišene i prečasne velikodostojnike, kaoi manju braću, izrazito domoljubni i rodoljubni, nadasve bogoljubni, ljudi uzoriti, časni i pošteni, skromni i samozatajni, pristalice zakona i reda, poštenja bez korupcije i nepotizma, državotvorni odnosno konstitutivni i legitimni, veliki vjernici.

  • ima ih koji su ostali. znaju jezike. imaju diplome. šta imate od njih? imate od njih diplome. dok ste pozitivce sputavali i dan danas ih sputavate. jalom ste ih ostavili nigdje. samo naprijed! niste ni u stanju prepoznati tko je zao, a tko ne niti želite, vi bi bolej sutra. a kada prepoznate onda istinu krijete. istina se ne zeli cuti, želi se čuti laž. želite bolje društvo. ne želite. idioti postaju cjenjeni ljudi. boljega sputaj i ušuti. laž vlada, a vi u njoj uživate. je li se pojavio netko tko želi bolje društvo vi mu blokadu uradite.

   • Broj umrlih 39091 broj krštenih 23459 znači trebalo bi bit 15632 manje (stoji u prvoj tablici). A manje je 60000. Kako su nestali?

    U zadnje tri talice stoji “Br. Katolika, ukupno: oko 2.200.000”, što je naravno bez veze.

    • neće iz više razloga. gdje će ga pustiti da se igra? s kim? sa bolesnom djecom i njihovim bolesnim roditeljima koji prate današnje društo jer inače neće biti u trendu? sa majkom koja govori svojemu djetetu da se izbleji nekome jer je ružan? sa njom da se druži? pogledajte one koje su rodile ili se udale i da li je njhovo ponašanje u redu. onda otvori tu “ispravnu labrnju” i budi glasnik narodu.

 • Hvala bandi iz hdz-a i fratrima koji s oltara više agitiraju za jugoslavena i diktatora Čovića i njegovu antihrvatsku organizaciju! Dobro nas ima koja nas banda predstavlja!

 • Pod hitno hrvatske krajeve pripojiti matičnoj državi.To je jedina nada za opstanak katolika i Hrvata na ovim prostorima.

 • Pogledajte samo koliko djevojaka po našim gradovima šeta psiće (samo da naglasim kako nemam ništa protiv životinja), a pogledajte i koliko mama svojim sinovima kaže: bježite djeco odavde, ovdje nema budućnosti!
  Tu je glavni problem!

  • A dašta će nego ići raditi i zaraditi i plaću i mirovinu, a ovde ni plaće kako treba a mirovinu od 380 KM ako dočeka sa 65 godina života za 70% umirovljenika.

 • Zasto nikad ni ste dragi Fratri digli glas zasto vlast djeciji doplatak neisplacuje u ZHž ,a sve ostale zupanije isplacuju, a politicari nam se utovise zderuc mukte Janjetinu ,i samo svoje Uhljebe zaposljavaju i vasu rodbinu zato sutite a narod iseli trbuhom za kruhom NAZALOST

 • Korona je usporila odlaske gazde dižite plaće političari počmite praviti reda dosta je više korupcije. Ako se nastavi ovako da se podobni i nečiji zapošljavaju u državnim firmama nestati će nas skroz Hrvati su preživjeli 500 godina turskog zuluma 2 Jugoslavije u kojima su sustavno šikanirani i na taj način prisiljeni na raseljavanje što su sve naši preci preživjeli nemožemo ni zamisliti ali su opstali jel’ žalosno da smo mi ti koji se predajemo i odlazimo sa rodne grude

 • Prirast -15 000 iselilo 45 000 eee moj narode a u Sirokm isti genije na vlasti 15 godina i svi sretni i zadovoljni ( ko zadnji nek izgasi svijetlo) bolje i nezasluzujemo ovo je genocid nad vlastitim narodom (sta ce tek biti za 5god mislim oko 100 000)

 • Naše matere rađale do desetero dice, a mi danas jedno, dvoje ili poneko koje više. Ženilo se i udavalo uglavnom do dvadeset pete godine, a danas s toliko godina rijetki sami o sebi vode računa. Misle da će biti vječno vječno mladi. U braku nam svima mobiteli oduzimaju vrijeme koje bi bračni drugovi tribali zajedno provoditi. Glavni moto života je uživanje bez žrtve, tako da će nas bit još manje. Nisu uvijek okolnosti krive za sve.

  • Brojnije obitelji su bile rezultat težačkog života i velike smrtnosti od bolesti koje su danas prevaziđene. Šansa preživljavanju i opstanku zajednice bila je brojčanost, sirova radna snaga. Nema to nikakve veze sa nekakvom „sviješću o važnosti i veličini žrtve“, već je to bila puka, sirova, sebična i egoistična pragmatičnost, koja funkcionira potpuno isto kao i danas kada ima „tople vode, parnog stroja, tablice množenja, perilice rublja, deterdženta, paštete, vegete i penicilina“, figurativno govoreći. Ni onda, kao ni danas, bračni drugovi ne provode „idilično i romantično zajedničko vrijeme zajedno“ već su nekad skupa rintali krčeči neku šumu ili livadu, kraj potoka ribali i slično, a danas recimo jedan razvozi neke artikle nekim strojevima, tzv. automobilima, i nešto piše i računa uz to, dok drugi supružnik mućka neke kemikalije u nekim staklenim posudicama u nekakvoj velikoj i visokoj građevini, tzv. zgradi.

    • Ona poznata, česta i ustaljena argumentacija, koja se po razno-raznim lounge barovima, beauty&fashion centrima, mall-ovima, sportskim manifestacijama, raznim gala večerama, skupovima, balovima, ali i u internet komunikaciji, među lokalnom populacijom naime prilično često koristi – “ta će on” – je zapravo osnovna logička pogreška.

   • pa Isus želi da idemo kroz uska vrata u svemu. što je ujedino i dobar rezultat. naši nisu ništa uradili sem što su nas unšitili neznanjem. i nazadnošću slušajući svoje roditelje koji su gluplji od njih sve do njihove smrti. kao da je to poštovanje roditelja koji radi samo štetu svima. a roditi djecu i ne poznavati ih je veliko zlo. a tek onda poznavati ih i raditi protiv njihove volje je jos veće zlo. najgore je to što se rodiš u toksičnoj obitelji u kojoj je normalnost na malim postocima i ako ti je otac negativan neće ti biti dobro u životu. poštovati se treba roditelja ali koje idiot onda se ta Božija zapovijed razumi od Boga i oprašta te i sam Bog traži da ideš iz te obitelji. kako se kaže žrtva da i križ ali to nije zloban brat niti majka.otac. to nije tvoj križ. uzmi svoj. u dogovoru sa Bogom. sretno! Isus će ti pomoći.

 • Hedonist nisu mobiteli krivi. Već sustavno uništena opljačkana privreda. Pa mladi bježe vani raditi. To su nama napravili velike rvatine Tuđman i ekipa. Fuj.

 • Kako su potrali naši vrli političari neće niko ni ostati osim njih i njima podobnih! Samo tko će onda glasati za nje?

 • Kroz povijest su, uglavnom, sva velika carstva propadala zbog hedonizma, tako će i ovo globalno svjetsko carstvo propasti, a i mi zajedno s njim.

 • Bitno je imati nekoliko bukača koji siju ,istinu, i onda se busaju u prsa.Kad šta zatreba,partizani,ustase,nastase, usrase,tko je ko mi,

 • Ovo je zabrinjavajuce samo oni sto mogu stogod ucinit sute i meze a mi moremo vako samo bezz pricat, zalosno nestajemo kao narod u bih

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.