Djevojčica iz BiH poginula na sirijskom ratištu

Prije nešto manje od pola godine svjetska javnost je ostala šokirana odlaskom dviju djevojčica Sabine Selimović (15) i Samre Kešinović (16) u Siriju gdje su se navodno udale za ekstremiste.

I dok je Interpol posljednjih nekoliko mjeseci tragao za dvjema djevojčicama, austrijska policija i sigurnosne agencije su objavile kako imaju informacije da je jedna od ovih dviju djevojčica smrtno stradala u ratu u Siriji. Alexander Marakovits, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Austrije, rekao je kako vlasti imaju informacije o pogibiji, ali ne mogu biti u potpunosti sigurni, prenosi austrijski ‘TheLocal’. “Roditelji su obaviješteni o mogućnosti pogibije njihove kćeri”, rekao je Marakovits. Vlasti nisu otkrile identitet djevojčice.

Nepotvrđene informacije

Konrad Kogler, direktor javne sigurnosti, također je potvrdio postojanje nepotvrđenih informacija.

Motivi odlaska djevojčica bosanskohercegovačkog podrijetla u Siriju nisu sasvim jasni. Prije odlaska od kuće oni su stupili u kontakt s mladim Čečenima, a redovito su posjećivale jednu bečku džamiju. Nakon njihova odlaska preko teritorije Turske, djevojčice su svakodnevno na društvenim mrežama postavljale vijesti iz Sirije. Za njihovu sudbinu se strahuje već mjesecima, a sada su se strahovi pokazali opravdani.

Upućeni tvrde kako je samo pitanje vremena kada će informacija o pogibiji jedne od ove dvije djevojčice biti službeno potvrđena. Podsjetimo, djevojke podrijetlom iz BiH su u Siriju otišle, kako su najavljivale, kako bi se borile na strani islamista. Djevojke su živjele u blizini turske granice, a njihovi muževi, radikalni islamski borci, dopuštali su im da se kratko čuju s obitelji svaka tri mjeseca. No, Samra i Sabina im nisu smjele davati previše informacija.

Javila se mobitelom

Samra se mobitelom krajem travnja javila svojoj sestri pa je turska tajna služba uspjela uhvatiti signal, no mobitel je odmah isključen. Obitelji djevojaka odbijale su vjerovati da su postale radikalni islamisti, a Interpol je nastavio potragu. – Moja je Sabina bila uzorna gimnazijalka.

Živjela je i odrasla u Beču i ne mogu vjerovati da je krenula tim putem. Kada smo saznali da je nestala, odmah smo provjerili u zračnoj luci u Beču i saznali da su osobe s njihovim imenima otputovale u turski grad Adanu – ispričala je Sabinina majka u razgovoru za ‘Večernji list’ prije nekoliko mjeseci. Ovo je samo jedna od nekoliko stotina priča kako bh. građani sudjeluju u sirijskom ratu.

(Vecernji.ba | Foto: Agencije)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.