Djelatnici SUM-a poručili Upravi: Ako možete putovati po svijetu, možete otići i do osnivača

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru uputili su novi odgovor rektoru Sveučilišta Zoranu Tomiću.

Može se zaključiti samo jedno, da smo “Sveučilište Slučaj”, navodi se između ostaloga u pismu koje su djelatnici uputili.

Pismo je upućeno kao odgovor na odgovor kojeg je rektor Tomić uputio djelatnicima ovog fakulteta povodom štrajka upozorenja koji je održan 7. svibnja.

Imamo za potrebu odgovoriti i tražiti ponovno odgovore na pitanja koja Vam uporno postavljamo i na koja od Vas nismo dobili odgovor, navodi se u pismu.

Djelatnici Građevinskog fakulteta štrajkom ukazali na sramotnu situaciju SUM-a

Djelatnici navode kako, dok se Uprava Sveučilišta hvali raznim svjetskim ”priznanjima”, imamo situaciju da su djelatnici Sveučilišta diskriminirani po pitanju neujednačenih plaća (neizvršena financijska integracija), da se financije unutar Sveučilišta distribuiraju raznim ‘tranšama’ i da je neriješeno sustavno financiranje (ali i trošenje) financijskih sredstava.

Navedeni model funkcioniranja Sveučilišta nema niti jedno javno Sveučilište u BiH. Stoga se može zaključiti samo jedno, da smo ‘Sveučilište Slučaj’. Tko je odgovaran za ovakvo stanje?

Svima je jasno, Uprava Sveučilišta. Ako se ima sredstava na putovanja po svijetu (tražimo da nam se taj iznos posebno navede) trebali bi imati i za daleko jeftinija putovanja do sjedišta osnivača.

Tražimo i da nam se dostavi informacija koliko je sastanaka i kojom dinamikom organizirano s osnivačima, kao i zabilješke s tih sastanaka. Tražimo da transparentno podijelite bilance Sveučilišta. Smatramo da imamo pravo na ove informacije jer moramo znati kolike su naše financijske obveze koje su formirane bez našeg znanja i naše ocjene opravdanosti tog zaduživanja, navodi se u pismu u kojem se poručuje kako se uprave mijenjaju a dugovi ostaju.

Djelatnici Agronomskog fakulteta podržali štrajk na SUM-u

Što će biti sutra kad se, pored postojećih financijskih problema, bude morao servisirati i u međuvremenu akumulirani dug? Je li se kreditima financiraju samo plaće djelatnika fakulteta i akademije, kako se navodi u pismu ili i plaće i aktivnosti raznih centara, ureda, muzeja, galerije, putovanja, umjetničkih instalacija i glamura kojega promovira Sveučilište.

U informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru navodite da ‘Uprava Sveučilišta u Mostaru ulaže i nastaviti će ulagati maksimalne napore u poboljšanje financijskog položaja Sveučilišta u Mostaru’ što navedenim dopisom i Vašim dosadašnjim aktivnostima ni na koji način niste potvrdili. Prebacivanje odgovornosti za ovakvo stanje na Sveučilištu kojemu ste Vi na čelu proteklih sedam godina na osnivače je neozbiljno, navodi se u pismu.

Dok djelatnici štrajkaju, Sveučilište se hvali priznanjima

Napominju kako je fakultet “koji je prvi digao svoj glas, bez potpore dekanice i njezinih prodekana”, jeste fakultet kojega rektor naziva ”perjanicom Sveučilišta”.

Pitanja upućena rektoru sažeta su u tri točke.

U dosadašnjim pismenim dopisima prema Upravnom vijeću i Vama, rektoru Sveučilišta u Mostaru, upozoravali smo na diskriminaciju kojoj smo izloženi, a koja se ogleda u neujednačenosti osnovice za izračun plaća i drugih novčanih naknada za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru. Naime, 2018. godine izvršena je pravna integracija čime je Sveučilište u Mostaru postalo jedna pravna osoba.

Međutim, nije izvršena financijska integracija kojom se trebala izjednačiti vrijednost osnovice za izračun plaća i drugih naknada za sve djelatnike Sveučilišta. U informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru, nigdje ne stoji niti se obrazlaže zašto financijska integracija Sveučilišta nije provedena bez obzira na količinu novca kojim raspolaže Sveučilište, a koja se trebala izvršiti iz najmanje 2 razloga. Prvi je pravičnost i jednakost za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru što ovakvom dosadašnjom praksom i raspodjelom nije slučaj.

Tomić podržao osnivanje sindikata: Zahtjevi djelatnika su opravdani

Drugi razlog je (ne)poštivanje Zakona o radu FBiH (članak 77. o jednakosti plaće). Ovdje nije pitanje zašto nema dovoljno financijskih sredstava na Sveučilištu, nego je pitanje zašto na Sveučilištu nismo svi jednaki s onim sredstvima kojima Sveučilište raspolaže. Tražimo jednake uvjete, jednaka prava, jednake obveze, jednake plaće za ista radna mjesta. Ovaj problem je u nadležnosti Uprave Sveučilišta i do sada je trebao biti riješen. Tražimo odgovor, zašto nije provedena financijska integracija?, stoji u prvom pitanju.

Dodaju i kako se u informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru u točki broj pet navodi ”pri tome, se na redovite tranše temeljem odluke Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru odnosi na iznos od 351.000 KM, dok se preostali iznos od 534.300 KM odnosi na izvanredne prijenose (pomoći) temeljem odluka Rektora”.

Prvo, nije nam jasno kako su definirane ‘tranše’ jer je od 2018. godine Sveučilište u Mostaru jedna pravna osoba. Nemamo uvid koji su sve izvori financiranja Sveučilišta i kako se razdjeljuju po ustrojbenim jedinicama.

Drugo, iznos koji se navodi od 534.300 KM odnosi na izvanredne prijenose (pomoći) temeljem odluka Rektora’ u financijskim izvještajima ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru navodi se kao ‘Obveze Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije prema Rektoratu po zatvaranju kredita’.

Znači li navedeno da je ustrojbena jedinica Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije dužna Sveučilištu navedeni iznos? Zar se plaće jednog Sveučilišta ne isplaćuju djelatnicima sa jednog računa? Kako je moguće da poslodavac za isplaćene plaće djelatnicima naknadno od djelatnika potražuje uplaćeni iznos? Znači li to da su naše isplaćene plaće zapravo krediti koje moramo vratiti?, pitaju djelatnici ovog fakulteta.

Rektor Tomić uputio odgovor djelatnicima koji su započeli štrajk

Dalje navode kako je ”temeljni problem neriješeno financiranje Sveučilišta iz proračuna kao što imaju sva druga javna Sveučilišta u BiH”.

Mi smo javno sveučilište, a naši studenti i njihovi obitelji moraju sufinancirati nas i naše plaće što je nedopustivo i društveno neodgovorno jer se teret financiranja prevaljuje na studente i njihove roditelje. Naglašavamo kako su upisnine/školarine od studenata javni prihod i na svim ostalim javnim Sveučilištima u BiH iste idu u proračun iz čega se na transparentan način financira rad i plaće na Sveučilištu.

U informaciji o financijskom stanju na Sveučilištu u Mostaru nigdje ne navodite da ste od osnivača i nadležnih županija tražili institucionalno rješavanje ovog ključnog problema na način da se Sveučilište u Mostaru financira iz proračuna kako bi se riješili financijski problemi a naše studente i njihove obitelji oslobodili ili barem umanjili financijski teret kojim su izloženi.

Navodite da ste od osnivača i nadležnih županija tražili povećanje udjela financiranja koji se obavlja putem grant sredstava i koja ovise o dobroj volji onih koji uplaćuju. Zašto se ovaj temeljni problem koji traje desetljećima sustavno ne rješava?, upitali su u pismu djelatnici ustrojbene jedinice Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije SUM-a.

Podsjetimo, djelatnici ovog fakulteta su 7. svibnja održali jednosatni štrajk upozorenja kako bi ukazali na nepovoljan položaj u kojemu se nalaze, a podršku su im iskazali djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

(www.jabuka.tv)

24 komentara

 • Podrska profama,tesko se boriti s mafijom sveučilišta uhljebima dekanima , prorektorima i rektora bravara …
  Mozda ovo dobro dode mladim asistentima ,a profesori stariji sto su trpili trpili su ,trebalo je ovo davno pokrenuti ..zalosno ..pocevsi od rektora ,do uhljeba prorektora jedan je sa Sirokog I.Colak ..cudi me sta mu radi sin na slici ,bit ce izgubio se ..nema drugog objašnjena ..do dekana medu kojim je Vasa slavna dekanica M.Prskalo koja vam nije dala potporu ,bas zalosno ..to je partijsica HDZ a i Coviceva produžena ruka …kazem kao bivši student ,zao mi je postenih profesora ,ali ovom državom odavno vlada nepravda !!? Nasa gimnazija nikakva, naprimalo svakakvih nastavnika preko veza .. fakulteti se danas olako upisuju i zavrsavaju ..to danas nije mjerilo inteligencije vise ko nekad prije slicna je Hrvatska.Djeca HDZ ovaca završavaju expressno brzo..veze na medicini .bolnica otuzna .
  Nepravda vlada ,sretan je svaki koje otišao odavde vani…
  Kakvi roditelji, takva i djeca!
  Sve skupo ,place jadne ,jadne ..trebalo strajkati i prije samo se nije lako boriti s mafijom HDZ i sveučilišta,trebali ste davnoo !! Vjerojatno rektor i prorektori sebi napumpali place a ostale profesore ko sljivi ..ja sam protiv Jugoslavije a prije se cijenilo znanje,profesori ,a danas su degardirani,nemaju nikakvih prava a place odavno im nikakve !! Nesto je trulo odavno u BiH
  Partija HDZ i njihova mladež i starez sta drugo sve su pokrali sebi i svojima sve ..zatvori prazni…
  Zasta se borise nasi branitelji..
  ZDS🇭🇷❤️

 • Svaka čast djelatnicima građevine, arhitekture i geodezije. Podrška.
  Para ima samo odoše u pogrešnom smjeru.
  Sramota.
  Nek se uključe u ovaj problem Osinvači Sveučilišta u Mostaru, Županije s Hrvatskom većinom, Hercegovačkoneretvanska, Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Srednjobosanska i Posavska županija.
  Nešto nije uredu, zadnjih 5, 6 godina na Sveučilištu.
  Kako je od rata sve štimalo.
  Bio prag za upisane studente na fakultetima koji ne plaćaju studij, po 30 studenata koji neplaćaju stidij, pored ovih što plaćaju i izvanrednih studenata.
  Ljubazno i susretljivo osoblje.
  A zdanjih par godina, sve se gleda kroz pare, a za to je kriv rektor sa suradnicima (dekanima fakulteta).
  Nemoguće da nema para, Sveučilište broji oko 16 000 studenata, studij se plaća, Županije izdvajaju novce, pomaže RH, nemoguće.
  Uključite se Osnivači. Nova politika za Sveučilište. Nešto nije u redu, a to je očito rektor. Ovo je vrlo važna institucija za Hrvatski narod u BiH.

 • Narode moj to se stvorio klan koji je teško razbiti.Jel vi vidite njegovo ponašanje????Izgleda ko pederčina u onim naočalama, pun sebe,bahat,arogantan.Ali to je odlika bahatosti ljudi koji su blizu politike i glavnoga gazde.To se odnosi i na KBC ,EP, Eron,ministarstva itd.Mislim na ljude što vode te institucije.

 • Ograničiti pod hitno broj studenata jer ih tretina neispunjava uslove da studiraju , kontrolisati rad profesora jer ih dosta prima platu a nerade pošteno svoj posao a uprava tojest rektor ako se dokaže da koriste sredstva u druge svrhe odmah strpati u zatvor

  • Dobro ikako rade kolika im je placa ,bi li ti radio radila za 1300KM na ovu inflaciju ja ne znam da bi? …koliko muke,truda a placa nikakva ,za zatvora je i rektor i prorektori,zajedno s Covicem i partijom HDZ to svi znamo ,ali kako sprovesti u djelo ,ha ????iskreno pisem

 • Znamo svi koliko posten čovjek može imati u današnje vrijeme krize ..dok rektor ,prorektori svaki od njih ima stanove ,auta najmanje vrijednosti sveukupno 200 000KM a toliko ste svim profesorima ukrali za 10,15god vašeg vladanja sveučilištem..hvalite se prizanjima kupljenim ,rusite ugled sveučilišta iako je već odavno srusen ,partija HDZ upravlja tko ce biti dekani pa i vaasa dekanica Građevinskog fakulteta je dosla parrtijski na celo fakulteta,ta nije svojim znanjem ,iskreno kazem, prorektori uhljebi , rektor bravar tuga ..pa se cudite sto ima pravivatnih fakulteta ,kupljeni diploma gdje recimo djeca partijasa HDZ ali uljeba imaju veze dok se tako druge studente demotivira,danas fakultet nije mjerilo inteligencije nekad prije da ,sad vise ne.. sveučilište u Mostaru se ponasa kao privatno sveučilište..zao mi postenih profesora koji nisu partijasi HDZ i studenata i visokih skolarina ,odavno ta nepravda traje odavno …PODRSKA profesorima sa slike ako nista ustrajte u svom zahtjevu za buduće naraštaje asistenta kad vec Vi profesori pogotovo stariji koji ste posteno završili i mucili se ,niste imali to zadovoljstvo…partija HDZ je veliki problem ,zato nas ovdje u BiH ima sve manje ,skolstvo unisteno, zdravstvo jadno ,pravde nema zasad ,narod grozan, rugljiv, zavidan,crkva suti ..STA reci ,STA ,UDBA vlada dana danas i njihova rodbina,nema lustracije..ratni profiteri,lazne invalidske mirovine ,puna Država ljudi za zatvora a zatvori zjape prazni pa i rektor , prorektori sve je to za zatvora da živimo u nekoj uredenoj drzavi ..ukucaje sveučilište u Mostaru uprava pa ćete vidjeti zalizanka rektora ,uhljebe preorektore ,Colak i ostala kompanija i dekane medu kojim je ta vasa jadna Prskalo ..tuga gdje živimo ..samo veze ,interes itd ,iako imate profesora uhljeba,dok gradevinsnski fakultet ima par izroda sa dekanicom ,nekim asistentima i nekim hidra proferima ,pogotovo na drugim fakultetima FSRU ,PF,EF kojih je vise od 80% partijasa pa oni ne žele niti smiju strajkati od partije HDZ ,eto to je sveučilište to ..studenti sute od uhljeba studentskog zbora i STA STA ..nije ni Hrvatska nista bolja i tamo ima svata
  Da ne govorim o osnovnim skolama ,srednjim i primanja preko veze nastavnika ,ucitelja svasta tu ima od početka ..i odavno ima 10-15god odavno ..ne pada jabuka daleko od stabla..
  PODRSKA moji prof .dr.sc pa STA bude …..navike on zivi ki zgine posteno ..

 • Zalosno ..iako kao studentica mogu reci sve najbolje za profesore gradevine medu njima ima jako dobrih profesora i u praksi i teoriji ,statike ,projektiranja i sl ..bas zalosno da imaju miezrne place ,ali odavno je tako ,odavno …

 • Jadno ti je Sveučilište u Mostaru kad proizvodi ljude koji pišu po ovom portalu, a naprave na stotine jezičnih pogreški. Još i gore ako su djelatnici Sveučilišta. Bruka, Sveučilište u Mostaru ravno onom u Travniku, Bijakovićima, Logosu…Fabusu.. Gdje nam ode školstvo.

  • Pametnjakoviću, gdje ti je upitnik na kraju zadnje rečenice?
   Slažem se da ima nepismenih akademskih građana, ali to je opet problem politike upisivanja pri kojoj nije važna kvaliteta i znanje, već isključivo kvantiteta i što veći broj uplaćenih školarina. Ne znam kako sada funkcioniraju prijemni ispiti, ali nekad je hrvatski jezik bio obvezan na gotovo svim fakultetima.

 • Broj studenta pao sa 16 tisuća na sedam i pol, a broj profesora se stalnopovećava kako bi se otvorila radna mjesta nečijoj djeci Musama, Čolacima, Ostojićima, Kvesićima, Zovkama, Tomićima, Jukama i sličnim. Ne može država živjeti od tzv. piarovaca, kvazi novinara i brojne svite politologa i pedagoga. Tko će brojne metodičare ovoga ili onoga financirati.

  • Da upravu ste ..djeca od liječnika lijecnici, od profesora profesori i zato ta djeca nece nikad imati kvalitetu, nikad …samo veza
   Da imate velik problem na PMF u I FFu koja svake godine ko na traci izbacuje velik broj politologa ,nastavnika engleskog ,pedagoga ,pa u skorije vrijeme i logopeda ,edukacijskih rehabiltatora gdje ce oni svi ,gdje ?? Jedino ko ima debelu vezu, osim toga meni je glupo navedene fakultete i smjerove studirati ,zaista politolog ,pedagog ,nastavnik engleskog kojeg danas mora znati svatko ,to svak moze biti ko je bio dobar dak gimnazije ,zasto to “studirati” iako po meni to su laganini fakulteti i kasnije kad zavrse onda se hvale sa prosjecnom inteligencijom tih studenta koja svaka baba sad u 80 oj ,sa demencijom bi mogla završiti ,evo iskreno ..završila sam fax ali vidim te neke stvari .Opada broj studenata zbog nepravde ,visokih skolarina itd imati Ce oni i jos manje dok se mozda za 5-10 god ne ukine ,tome vodi ali tko ima znanje od profesora uvijek mogu privatno raditi i prijeci negdje
   Zao mi postenih profa koji se bore za pravdu ,iako Ce ovo vise koristi mladim profama kad budu predavali ,studenta koji od studentskog zbora ne smiju nista ni strajkati ni preotestirati a svaki fakultet na SumU u novije vrijeme imate primjer otac i sin zajedno rade na istom fax ili su radili ,svaki fax iama taj primjer bas zalosno ..nema tu znanja to je veza ,interes ..nepravda sta reci ,sta ,gdje zivimo, gdje 😆

  • Da upravu ste ..poneka djeca od liječnika lijecnici, od profesora profesori i zato ta djeca nece nikad imati kvalitetu, nikad …samo veza
   Da imate velik problem na PMF u I FFu koja svake godine ko na traci izbacuje velik broj politologa ,nastavnika engleskog ,pedagoga ,pa u skorije vrijeme i logopeda ,edukacijskih rehabiltatora gdje ce oni svi ,gdje ?? Jedino ko ima debelu vezu, osim toga meni je glupo navedene fakultete i smjerove studirati ,zaista politolog ,pedagog ,nastavnik engleskog kojeg danas mora znati svatko ,to svak moze biti ko je bio dobar dak gimnazije ,zasto to “studirati” iako po meni to su laganini fakulteti i kasnije kad zavrse onda se hvale sa prosjecnom inteligencijom tih studenta koja svaka baba sad u 80 oj ,sa demencijom bi mogla završiti ,evo iskreno ..završila sam fax ali vidim te neke stvari .Opada broj studenata zbog nepravde ,visokih skolarina itd imati Ce oni i jos manje dok se mozda za 5-10 god ne ukine ,tome vodi ali tko ima znanje od profesora uvijek mogu privatno raditi i prijeci negdje
   Zao mi postenih profa koji se bore za pravdu ,iako Ce ovo vise koristi mladim profama kad budu predavali ,studenta koji od studentskog zbora ne smiju nista ni strajkati ni preotestirati a svaki fakultet na SumU u novije vrijeme imate primjer otac i sin zajedno rade na istom fax ili su radili ,svaki fax iama taj primjer bas zalosno ..nema tu znanja to je veza ,interes ..nepravda sta reci ,sta ,gdje zivimo, gdje 😆

 • Nakupilo se ljudskog sljama puno,mame i tate koji rade na fakultetima pozaposljavali svoje sinove i kceri. Prvo ih pustili da zavrse Tj sredili im prolaze pa ih onda zaposlili. Znanje tanko kao i kod calese rektora Al za sluzbena auta se ima a place pravim profama problem.

 • Što očekivati kad društvom vladaju l
  ministri sa kupljenim diplomama? Kad uništite obrazovanje dtžavom vladaju nepismeni kriminalci i nasilnici. To se u nas upravo događa. U cijeloj Europi je fakultet besplatan samo se u nas plaća. Kakvi ljudi takva država.

 • Šta reći o Rektoru i Rektoratu? Vesna Kazazić inače pomoćnica Rektora Zorana Tomića. Vesna Kazazić je rođena u Gacku od majke Emire i oca Efraima, a sada bliska kadrovima Hdz-a. Vesna Kazazić ima 72 godine starosti i 42 godine staža i još pomalo radi. Vesna Kazazić je nećaka školovala za vrijeme dok je bila dekanica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Vesna Kazazić ima brata Zorana Kazazića, aktivnog člana SDP -a u Mostaru i Emira Kazazića koji živi na Buni. Zdenko Klepić svoju kćerku Ivu Klepić zaposli u Rektorat i sada otac i kćerka rade skupa u Rektoratu Sveučilišta. Da ne govorim da se ta ista Iva Klepić školovala na Ekonomskom fakultetu gdje joj je otac profesor. Sin od profesora Zlatka Brkića, inače nekadašnjeg asistenta Vesne Kazazić isto dobije Rektorovu nagradu kao odličan student. Isto kao i sin od Dragana Babića, koji radi pri Sveučilištu u Mostaru. Zanimljivo je da obično sve nagrade i poslove dobiju djeca profesora ili djelatnika u Rektoratu, dok nam mladi odlaze….

 • I njihova će sreća trajati kratko.Narod sve zna ko i kako je zapošljen,ko je i kako došao do diplome,zato ostaše usamljeni,normalni bježe od njih,jer su nebitni ljigavci…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.