Dok djelatnici štrajkaju, Sveučilište se hvali priznanjima

Sveučilište u Mostaru pohvalilo se novim priznanjem, i to svjetskim, jer bi se trebali naći na popisu Times Higher Educationa.

Radi se o međunarodnoj organizaciji koja se bavi visokim obrazovanjem i svake godine objavi popis najistaknutijih svjetskih sveučilišta. Iz SUM-a naglašavaju kako je to ogroman uspjeh jer bi prvi put u povijesti bilo uvršteni u to društvo.

Rangiranje, a posebno na spomenutoj rang-listi važno je jer stavlja pod lupu sve ono što se na Sveučilištu godinama radi i gradi od akademskih, znanstveno-istraživačkih aktivnosti, nastavne djelatnosti, digitalizacije, sveučilišnoga doprinosa zajednici i svega ostalog što spada u domenu rada sveučilišta te upravo ranking sveučilišta čini te rezultate vidljivima, opipljivima i mjerljivima, a analogno tomu omogućava usporedbu kako sa sveučilištima u regiji, tako i onima na europskoj i svjetskoj akademskoj sceni, pojašnjavaju iz SUM-a.

Ne bi to bilo ništa čudno da upravo jučer nismo svjedočili nezadovoljstvu djelatnika Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji su štrajkom u Mostaru ukazali na lošu financijsku situaciju i degradirajuće plaće u usporedbi s drugim javnim sveučilištima u BiH.

Djelatnici Građevinskog fakulteta štrajkom ukazali na sramotnu situaciju SUM-a

Najavili su i formiranje sindikata koje će se pozabaviti ovim pitanjem kako bi nastavili borbu, a dr.sc. Dragan Katić je tom prilikom naglasio kako je nedopustivo da studenti i roditelji koji su i sami u teškom stanju sufinanciraju plaće profesora javnog sveučilišta.

Zasada, jedino su djelatnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta pismom pružili podršku svojim kolegama i kako su napisali cilj im je bio “dati svoj glas kako bi se napokon nešto učinilo na rješavanju problema na najvažnijoj instituciji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.” Ostali fakulteti SUM-a nisu se oglašavali, ali najvjerojatnije iz istog razloga kao i njihove kolege s APTF-a: Djelomično zbog nada i obećanja, djelomično zbog srama, a djelomično i zbog akademskog dostojanstva nismo javno istupali.

Odgovorio je nedugo zatim i sam rektor Zoran Tomić koji je, također u pismu, naglasio kako je “Sveučilište u Mostaru uplatilo je Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru ukupan iznos od 885.300 KM.”

Također, navodi se kako je SUM fakultetima uplatio veći novčani iznos nego što je predviđeno i da je razlika pokrivena iz kreditnih sredstava, dodajući kako se radi o “dugoročno neodrživom financijskom modusu,” što je zapravo svojevrsno priznanje.

Sve u svemu, gledajući ovaj cirkus, jedini zaključak koji se sam nameće je kako je hvaljenje mostarskog Sveučilišta svjetskim priznanjima u trenutku ogorčenog istupanja djelatnika koji su očito dugi niz godina šutjeli i trpjeli, ništa drugo nego šamar u lice.

(www.jabuka.tv | Foto: SUM)

6 komentara

 • Boze gdje zivimo ,ima li te pravde?????
  Zasto vlada partija HDZ i njihova mladež i strarez ,drzava puna korupcije ,nepotizma ,looovluka ,zasto nisam rodena u Austriji,Svedskoj ??Zasto ,nema pravde , zdravstvo jadnoo,Skolstvo uništeno ,ne cijeni se nista …narod grozan… ne pada jabuka daleko od stabla, kakvi roditelji takva i djeca…kriza ,place nikakve …partija HDZ sve pokradose!!! Boze gdje zivimo gdje ,ovo je grozna drzava za postena covjeka koji nije partijas HDZ i njegovu djecu,grozna!!!!Blago se svakom koje OTIŠAO odavde ,blago mu se
  NEPRAVDA!!!!!!!!!!😔😔😔😔😔💗💗

  • Dosadno je ovo čitati više stvarno. Kakav HDZ o čemu više pričate , narod je pokvaren bez obzira bio član HDZa ili ne. Samo što su ovi iz partije na pozicijama gdje se more najviše uzimati. Svako ko bi se našao u istoj poziciji ponašao bi se isto ko i ovi iz partije. Svakodnevno moreš viditi i čuti kako se krade na sve strane i to svi. Čak stižu pohvale za to kao kako je neko sposoban i snalažljiv. Zato prestanite biti licemjeri i metite u svoj avliji. Jednostavno je bivši sustav pokvario narod i nema tu lijeka veda sve do 7 godine pobiti pa onda djecu učiti poštenju i kulturi.

  • 19:29, ne razumijem zašto ti nisi otišao ili si jedan od ovih što ih optužuješ? Nije važno gdje si rođen, nije 45.da ti neko uzima putovnicu, danas možeš otići gdje želiš

 • Rektor zalizanko živi ko kralj,j.bo ostale,čovjek putuje,vodi ljubavnice sa sobom,skupo auto pod motkom,kupi se poneko priznanje na internetu,kada će ga ispitati od kuda ona vila koja je premašila milion!?
  Neka baš mi je drago,ovoj marvi od naroda i treba tako,samo ga trpajte i ne vadite.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.