Dječak (6) na pitanje o smislu života dobio genijalan odgovor

Maleni Jack pitao je astrofizičara Neila deGrassea Tysona o smislu života, a ovaj je dječaku poručio da bi trebao u svojoj dobi istraživati prirodu koliko god može.

Popularni astrofizičar i voditelj popularnog serijala Kozmos, Neil deGrasse Tyson, tijekom predavanja u Bostonu je odgovarao i na pitanja publike. I dok Tyson zna puno o nastanku svemira, planetima i evoluciji, malenog Jacka, koji ima 6 i tri četvrtine, zanimalo je samo jedno: Što je smisao života?

Tyson nije odlučio dati neki uopćeni odgovor već je ovo pitanje pretvorio u odlično objašnjenje, koje je prilagođeno i malenom dječaku.

– Mislim da ljudi koji se pitaju ovo, polaze od pretpostavke da je smisao života nešto što možeš tražiti i u jednom trenutku reći ‘Da, našao sam ga!. Ovdje je smisao’ – rekao je pokazujući rukama kao da je smisao života neka opipljiva tvar. Nastavlja kako se ne uzima u obzir činjenica da je možda smisao u nečemu što stvaramo, za sebe i za druge.

– Kada razmišljam o smislu života, pitam se ‘Jesam li danas naučio nešto što nisam znao jučer?. To dovodi do toga da sam nešto bliži tomu da znam sve što se može znati u svemiru. Samo malo bliže, bez obzira na to koliko se to znanje proteže – rekao je Tyson i dodao da ako je dan prošao bez da ne zna nešto više nego dan prije, to je po njemu protraćen dan.

Nastavlja kako po njemu smisao života nije nešto nedokučivo, već u dohvatu ruke svakog dana te je malenom Jacku rekao kako bi u toj dobi trebao istraživati prirodu koliko god može.

– Ponekad to može značiti i da ćeš se uprljati jer želiš skakati po lokvama iako to tvoji roditelji ne žele. Reci im da sam ti ja dao dopuštenje da to radiš – rekao je u šali i dodao da je u redu lupati po loncima i poklopcima jer je to dio istraživanja.

(24sata.hr)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.