Djeca u školama bi od iduće godine sama pripremala obroke sa zdravom hranom

Građanska inicijativa, prema kojoj bi u sljedećoj školskoj godini djeca u školama sama trebala pripremati obroke u cilju konzumiranja zdrave hrane, izazvala je pozornost većine roditelja. Tu inicijativu podupiru vodeći stručnjaci iz regije, a posebice iz Republike Hrvatske, kao i pojedine osobe iz miljea glazbe, sporta i kulture.

To ne znači povratak u školu predmeta “domaćinstvo”, što su učinile pojedine škole iz regije, već stvaranje svijesti djece o zdravoj hrani, a koja bi uz pomoć učitelja zdrave prehrane bila educirana, piše Večernji list BiH.

Podsjećanja radi, iako je u mnogim zemljama zapadne Europe sasvim normalno da škole imaju svoje kuhinje u kojima se učenicima nudi zdrava hrana, poput kuhanih jela, mlijeka, voća i povrća, u našim školama to nije slučaj.

Djeca su nam bolesna

Također, mnoge ove zemlje, kao i neke u našem okruženju, među kojima i Hrvatska, provode projekte pod nazivom “Zdrave škole”, koji podrazumijevaju kontrolu školskih kuhinja i namirnica koje se prodaju u školama i na automatima. Takvi projekti i kontrole u bh. školama se ne provode.

Tako se naši učenici hrane u prodavaonicama brze hrane koje se nalaze u blizini škola, dok se u školama koje imaju svoje kuhinje mogu kupiti uglavnom sendviči, slatkiši ili neke grickalice visoke energetske vrijednosti, bogate šećerom i masnoćom.

Upravo takva hrana, ističu stručnjaci, siromašna je vitaminima, mineralima, vlaknima i potrebnim hranljivim tvarima te za posljedicu ima gojaznost, anemiju, karijes, kao i druge zdravstvene probleme, razne alergije, obolijeva im sustav probave te se u pojedinim slučajevima javlja i celijakija. U toj kritičnoj dobi za rast i razvoj djeteta, kada bi trebala biti povedena najveća briga o tome što djeca jedu, čini se kako nitko ne vodi brigu o kvaliteti hrane koja se servira u školskim kantinama.

Tako su najprisutniji proizvodi na policama zapravo razne vrste grickalica, kroasana punih prerađenoga šećera, jeftinih i štetnih čipsova, čokolada i sličnih nezdravih proizvoda.

Socijalno ugrožena kategorija

Ako pretpostavimo da djeca u prvoj smjeni, koja počinje u osam sati, prvi put jedu za vrijeme velikog odmora u školi, onda im se najvažniji dnevni obrok najčešće svodi na brzu hranu koja pruža jako malo nutrijenata potrebnih za zdrav rast i razvitak.

U provedenom istraživanju o tome kako djeca vide i razumiju da je hrana koja im se nudi u školskoj kantini loša, većina se slaže kako školske kantine ne nude dovoljno raznovrsnu ni zdravu hranu, a po njihovu mišljenju što nedostaje na policama kantine, najčešći su odgovori bili: voće, mliječni proizvodi, negazirani sokovi, bogatiji sendviči, topla hrana, čajevi, svježa peciva…

S druge strane, djeca su i socijalno ugrožena kategorija, a u tom smjeru je prije nekoliko godina nastala ideja školskog sendviča za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. U taj projekt uključile su se mnoge poznate osobe, a ni rezultati nisu izostali.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

 • Ma naravnooo
  I neka samo to jedu sto oni sami pripreme.
  A bas bi bilo dobro da ovi nadobudni strucnjaci dovedu svoju djecu i da se njihova djeca hrane sto im djeca pripreme.
  Pogotovo prva cetiri razreda.

 • A zasto kuhari-ce ne obucite kako kuhati hranu za djecu i njih ne naucite sto je zdrava hrana, vec primite u skole , vrtice koji nemaju veze s kuhanjem i kuhaju sto oni hoce, a ne sto bi djeca trebala jesti.
  Onda da se ravnatelji ne bi zamjerali ili svadali, vec linijom manjeg otpora pusti ih.
  I danas imamo rezultate kakve imamo.
  Da se razumjemo ima takoder divnih kuharica koji djeci s uzitkom pripremaju hranu i gdje su zadovoljni i roditelji i djeca
  Ali na zalost manji je broj ovakvih odgovornih i koji rade svoj posao kako treba

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.