Djeca migranti sjela u školske klupe

U školske klupe u Bosni i Hercegovini su danas sjela i djeca migranti uzrasta od šest do 15 godina. U grupama od po 30 učenika u četiri bihaćke osnovne škole za njih su organizirane radionice, piše N1.

Ako se zadrže na području Krajine – nakon radionica moći će nastaviti svoje redovito redovno školovanje.

Predstavnici međunarodnih organizacija ističu kako je ovo vjerovatno najljepši i najpozitivniji dan, otkako rade u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Grupe su organizirane u četiri škole na području Bihaća, sa svakom grupom rade po dva nastavnika. Djeca od šest do 15 godina ne idu na redovitu nastavu, za početak su organizirane kreativne radionice u okviru HART programa, prvenstveno radi detraumatizacije i socijalizacije.

U školske klupe je sjelo 105 djece koja su prošla liječničke preglede očekuje se da će ih do kraja tjedna biti još tridesetak.

Oni imaju odvojene prostorije u kojima će se socijalizirati, upoznati sa ustanovom i djecom i na kraju koja djeca budu ostala na našim prostorima i čiji roditelji budu izrazili želju uključit će se u proces nastave kao redoviti učenici, naglasio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USŽ.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.