Dino Merlin: Teško je od mene napraviti nacionalista, a kamoli šovinista – Jabuka.tv

Dino Merlin: Teško je od mene napraviti nacionalista, a kamoli šovinista

Bosanskohercegovački glazbenik Dino Merlin bio je gost HRT-ovog talk-showa “U svom filmu”, u kojem je voditeljici Tončici Čeljuski govorio o svom životu i karijeri.

Glazbenik koji puni dvorane širom regije govorio je o nekim poznatim detaljima iz svoje karijere poput onog da je radio u Tvornici ležajeva Vogošća.

U stanci bih zapisivao stihove na papir, a kolege su mi se smijale. Rekao sam im da će me jednog dana gledati na televiziji, da ću biti slavan, ispričao je Merlin, koji se prisjetio i ratnih strahota u Sarajevu, koji je više od 1.400 dana bio pod okupacijom. Gledao je kako mu umiru kolege, prijatelji i menadžer.

Bila je lutrija kad izađete vani hoćete li se uopće vratiti, ili ćete se vratiti kao invalid, pričao je Merlin i dodao kako su to trenuci koji se ne mogu zaboraviti. Otvoreno je osudio agresiju na svoju zemlju, a zbog toga su se u Srbiji pisale peticije protiv njegovih koncerata. No, bez obzira na to tri puta zaredom napunio je beogradsku Arenu, prenosi Vecernji.hr.

Znate, ja sam rođen u Starom gradu u Sarajevu, a prvi susjedi su mi Srbi. Nemam predrasude, i teško je od mene napraviti nacionalista, a kamoli šovinista. Bila je to jedna mala grupa agresivnih ljudi koji ne uvažavaju činjenice, a ogromna većina je pokazala što misli o meni. Za samo nekoliko dana su kupili ulaznice za tri koncerta. Mogli smo ih raditi i više, no to je bilo to za tu turneju, rekao je Merlin. Glazbenik je krajem 90-ih razmišljao o povlačenju sa scene.

Ovo ću prvi put reći, u jednom razdoblju svog života bio sam teško bolestan. Imao sam tešku depresiju, to ne bih poželio nikome. To se manifestiralo tako da me ništa nije interesiralo, ni život ni smrt. To je bilo razdoblje kad sam bio biljka. Svašta mi je tada padalo na pamet, razmišljao sam i napustiti glazbu. No, odlučio sam nastaviti i 2000. snimio album “Sredinom”, na koji sam jako ponosan, rekao je Dino Merlin.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • I ovaj krenuo “sredinom”, drugim riječima nesvrstan, kao Balašević što “pjeva svoj blues i drži se zlatne sredine”.
    Nacionalizam, za razliku od šovinizma koji je sasvim nešto drugo što se temelji na mržnji i negaciji drugih i drugačijih, i nije po sebi loš – shvaćen na način izgradnje nacionalna blagostanja u smislu poštenja, rada i zalaganja, obrazovanja, ekonomije itd..
    Ali ovaj se odriče i nacionalizma što je prilično iracionalno. Vjerojatno je uzrok tomu utjecaj islama/izma koji možda postoji unutar relativno mlada bošnjačkog korpusa kojemu valjda pripada.
    Kod Balaševića je stvar jasnija, gdje mu je ‘svaka druga’ pjesma ‘krstić na lančiću, roždejstvo, bogojavljenje, crkva’ itd., pa je njegova negacija nacionaliz(a)ma najobičnija projekcija religijske ortodoksije kojom je zadojen.

  • Njihov “bošnjakizam” je jedna opasnija varijanta nacizma. Zasniva se na vjerskom fanatizmu a ima za cilj eliminaciju dva naroda u BiH. Izmislili su nepostojuću naciju čija je jedina karakteristika islam a okuplja sve muslimane bivše Jugoslavije. To je kao nekadašnja “Nation of islam” u Americi.

  • Ne može HTV bez istocnjackih zvijezda. Stvara li se opetjugoslavija ili sam nesto prespavala. Porfirije pjeva cetnicke pjesme trenutni u Zagrebu mijenja Papu😂. Luda li naroda Bože moj

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.