Izetbegović: Neće biti onako kako u Hrvatskoj žele, nije mi cilj konačan dogovor s Čovićem – Jabuka.tv

Izetbegović: Neće biti onako kako u Hrvatskoj žele, nije mi cilj konačan dogovor s Čovićem

Nisam uvjeren da ćemo ubrzo dobiti novi izborni zakon, mada se trudimo, a cjepivo mislim da ćemo dobiti u prvoj polovici ožujka, kazao je to Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), u razgovoru za FTV, odgovarajući na pitanje šta od to dvoje će BiH prvo dobiti.

Nakon posljednjeg sastanka izaslanstava SDA i HDZ BiH, rečeno je kako bi rezultati Općih izbora 2018. konačno trebali biti implementirani i da bi konačno trebala biti imenovana nova Federalna vlada.

Kanimo ispuniti preduvjet SDA da se nastavi razgovarati o modalitetima promjena Izbornog zakona BiH, a to je uspostavljanje nove strukture vlasti na federalnoj razini, kazao je Izetbegović.

Nova Vlada FBiH ili rekonstrukcija postojeće

Međutim, ponovio je kako je upitno postoji li za takvo što koalicijski kapacitet.

Došlo je do slabljenja nekih naših pozicija, pozicija SDA, u Domu naroda i pitanje je imamo li prolaznost da krenomo u imenovanje novog saziva. To ćemo morati provjeriti. Ako nemamo dovoljno ruku za imenovanje predsjednika Federacije, onda ćemo morati, da tako kažem, rekonstruirati postojeću Federalnu vladu. Prije svega popuniti s dva nedostajeća ministra, za boračka pitanja i obrazovanje. To su dvije pozicije koje je SDA imala, a onda bi trebali nastaviti s pregovorima i traganjem za novom većinom koja bi mogla imenovati novi saziv vlade, kazao je Izetbegović.

Rekao je da je moguće imenovati nedostajuće ministre i da će to biti inicijalni uvjet SDA, ako se ne može imenovati kompletna vlada.

To je uvjet da bi se uopće upustili u priču o izbornom zakonodavstvu. SDA ne može pregovarati u situaciji u kojoj je ucijenjena, kazao je predsjednik SDA.

Kazao je i to da su pogledi na pitanje izmjena Izbornog zakona vrlo udaljeni, prvenstveno SDA i HDZ-a, te da će vrlo teško doći do dogovora.

SDA i dalje čvrsto insistira na implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava, a HDZ samo na presudi Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, tvrdi Izetbegović.

I presude su udaljene. Do približavanja toga će teško doći, ali mi smo dužni implementirati te presude, kaže Izetbegović te dodaje:

Što se tiče SDA, mi od prvog trenutka stojimo na takozvanom građanskom principu, koji je potvrđen kroz niz presuda Europskog suda za ljudska prava. To je zahtjev SDA, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje, ima isto pravo. Bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona.

HDZ je, ističe Izetbegović, potpisao da će “zajedno s nama implementirati sve ovo što sam pobrojao”.

Ako ne pristanu na to, nema izmjena Izbornog zakona, prijeti Izetbegović.

Dom naroda FBiH

Balans između građanskog i etničkog principa na kojem insistira HDZ valja tražiti, a SDA posebno inzistira i na tome da se ukloni asimetrija između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda u RS-u.

Mi nećemo pristati na bilo kakve nove izborne jedinice. HDZ ima svoja očekivanja i svoje početne pozicije u pregovorima. SDA ima svoje i sasvim sigurno neće biti nikakvih novih izbornih jedinica koje će ograničiti prava svih građana i dalje segregirati izborno tijelo, kazao je Izetbegović za FTV.

Apelirao je na tzv. građanske stranke da se sa SDA “međusobno ne sudaraju” u Parlamentu BiH, jer zajedno čine 60 posto ruku.

Građanske stranke ne samo da bi trebali biti uključene sve parlamentarske, nego i intelektualci i nevladine organizacije. Milim da je ovo potpuno reducirani model pregovora protiv kojeg je bila SDA. Ali, mi smo zamoljeni od prijatelja iz međunarodne zajednice, u prvom redu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Bruxellesa, Europske unije, da pokušamo načiniti prvi korak, nakon čega bi interresorna grupa doradila taj model. Ja uopće nemam ambiciju s Draganom Čovićem postići definitivni dogovor. Od nas očekuju da rješavamo onako kako smo Mostar riješili. Dvanaest godina se tragalo za rješenjem, pa evo riješili smo i to na način da je probosanska strana ovoga puta pobijedila, pa je izgubila to, nažalost, poslije u pregovorima, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na optužbe u kojima mu se spočitava da će od FBiH napraviti “mostarizaciju”, kazao je:

Ako ću napraviti ovo, što sam napravio u Mostaru, onda će to biti dobro. Taj Izetbegović kojeg optužuju je napravio model u kojem je probosanski blok pobijedio u Mostaru. Da su htjeli, mogli su za gradonačelnika imati čovjeka iz probosanskog fronta. Da nam se Naša stranka, konkretno, nije izmakla, jel’ tako? Zašto se bojati onoga što rade SDA i njen predsjednik? SDA je uvijek znala naći način da se suprotstavi, čak i kad je protiv sebe imala dva naprema jedan, a često i sada imamo. Jer, vidite promjene u Središnjem izbornom povjerenstvu, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, mi znamo naći način da stvari idu naprijed, kazao je Izetbegović.

Neće biti kako Hrvatska zamisli

Predsjednik SDA kaže kako je vidio prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je HDZ uputio predstavnicima međunarodne zajednice, a prema kojem se ne bi trebao mijenjati i Ustav BiH.

Vidio sam i ne mislim da je takvo što realno. Ne vidim način kako se po tome može postići da gospodin Sejdić ili Finci budu izabrani u Predsjedništvo BiH za koji je rečeno da tu mora biti po jedan Srbin, Hrvat i Bošnjak. To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se hodati po vodi. Ne može se bez promjene Ustava BiH. Ako ne bude ustavnih promjena, neće biti novog Izbornog zakona, tvrdi Izetbegović.

Iz Hrvatske su ponovo stizale poruke da su protiv građanskog uređenja BiH, a Izetbegović odgovara da “svakako neće biti onako kako oni zamisle” i da će se o BiH odlučivati u BiH.

Hrvatska je napravila teške greške u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i prije par desetljeća, a koje su koštale i BiH, bošnjački i posebno hrvatski narod u BiH. Preporučio bi im da sve to uzmu u obzir i da se korektnije, s manje paternalizma, ophode u odnosu na BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle. Bit će kako se dogovore građani u Bosni i Hercegovini, kazao je.

Napadaju SDA i polagano se približavaju HDZ-u

Kazao je kako trenutno imamo situaciju da SDA brani građanski princip, dok istovremeno građanske stranke napadaju SDA i “polagano se približavaju HDZ-u”.

Kao da se mire zauvijek s tom situacijom u kojoj će biti dva naprema jedan. Dakle, srpska i hrvatska strana dva, a onda ovamo i bošnjačko i bosansko, umjesto da naprave iskorak i budu zaista multietničke stranke, koje će imati predstavnike i u Banjoj Luci, zapadnom dijelu Mostara, Širokom Brijegu…, i na taj način da mijenjaju paradigmu odnosa snaga u ovoj državi, kaže Izetbegović te na pitanje što im je onda interes, odgovara:

Interes je ići tamo gdje im je lakše, gdje se razvila demokracija, višestranačje, mediji… Napasti na samu SDA je ući u cipele SDA. Teže je, naravno, napraviti iskorak pa nešto uzeti i od HDZ-a, SNSD-a. Ništa ne uspijevaju uzeti. Dapače, približavaju se svojim postupcima HDZ-u, a boreći se protiv SDA. Pogledajte vi te ustupke. Da Naša stranka nije upropastila šansu da imamo gradonačelnika iz probosanskog fronta, mi smo ga mogli imati. SDA je napravila situaciju da ga imamo. Kandidirali su Falatara i time smanjili šanse Željku Komšiću, kazao je Izetbegović, potvrđujući tom izjavom neizravno kako je Komšić, SDA-ov projekt majorizacije Hrvata, prenosi HMS.

Potom je ponovio stare optužbe na račun bošnjačke oporbe:

Iz Naše stranke dolaze vrlo ružne kvalifikacije o Komšiću, Konaković govori stvari koje će se sigurno svidjeti Čoviću, u Tuzli su u Vladu uveli HDZ-ovca, a HDZ-a uopće nema u Skupštini Tuzlanske županije, SDP je u Srebrenici pomagao SNSD-u. Zašto to rade, zašto im se približavaju na takav način? U Novom Travniku da se nije kandidirao čovjek iz NiP-a, Konakovićeve stranke, mi bi sada tamo imali načelnika, a sada su ga dobili HDZ-ovci. Na mnogo mjesta vidite da se prave ustupci i da se nudi ruka HDZ-u. I Konaković je izjavio da Hrvati treba da “biraju svoga člana Predsjedništva”. Dakle, protiv Komšića. Zašto to rade, trebat će te pitati njih. Jer, kao što kažu, povika je na vuka, SDA, a ustvari se lisice spremaju da meso odnesu, zaključuje Izetbegović.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Nije mi jasno zašto on uprno nastoji prisilno postavljat predstavnike jednom narodu i to one koji neprestano rade protiv tog istog naroda. Šta misli da postize s tim? Sve ono šta Komšić priča, su prazne priče jer nemaju nikakva efekta ako to Hrvati ne prihvćaju. Bio on Komšić ili Sejdić ili Finci za Hrvate je potpuno nevažno. Što prije Izetbegović shvati da od njegova zatezanja nema ništa, prije će završit ova agonija.

  • Na slijedećim izborima Hrvati ne trebaju nikako kandidirat svoga predstavnika na ovaj način jer nema nikakve šanse da bude izabran. Umjesto toga mi trebamo organizirat sami izbor našeg predstavnika unutar našeg naroda tako da imamo predstavnika u “sjeni”, bez obzira što on neće imat nikakvu državnu ulogu.

  • Bakir je najveci smrad od covjeka… A odma uz njega je Dragance. Tako da njih dva veoma lukavo obmanjuju narode bosnjake i hrvate, kradu sve bolje i bolje, sve zivo kontroliraju sto ih zanima i imaju cvrst dogovor u svemu gdje im se interesi podudaraju. Prema tome dok njih i njima slicne ne maknu stranci i dok se ne rasvijetli kriminal zadnjih 25 god u Federaciji i BiH pomaka nece biti. Ovo njima odgovara i oni zele da to potraje jos bar 5 god do njihove mirovine. Jedan ce za Tursku a drugi za RH.

  • Nemaju se zasto Hrvati buniti jer im drugi biraju predstavnike. Jučer je Kordić druzeci se s Komsicem dao istom potpuni legitimitet da nas predstavlja.

  • Niti je Kordić hrvatski niti bilo tko tko radi protiv hrvatakih interesa ma kaki ae zvao i ma koliko izdajica inali. Zbamo mi da smo tu zbog nasih juda pocev od Lijanovica, Platforme, Zubaka, Mesića, Pusica, razbih mesetara. Njih ce nestati i ostat ce ljigavci ali hrvatski narod je preživio Turke, četnike, komuniste koji su ubili vise od 50 tisuca, ali uzalud sve.Mi cemo čekati do svojih ciljeva. Šteta je što ce to potrajati ali nema veze. DO POBJEDE I HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG BOSNE.DO TADA NEMA MIRA.

  • Dok se namire nasi izdajnici, ljigavci, podanici, kriminalci, poturice nas ce bioloski nestati u BiH. Jedni ce umrijeti a drugi odseliti. Ovo je prelijevanje iz supljeg u prazno. Njima dobro a narod na rubu gladi… Bakir, Dodik, Covic, Ganic, Ljubic, Silajdzic , Lagumdija i jos na desetine njih mocniji su i bogatiji od Angele Merkel. A tek kako su svoje bliznje skucili. Auuuu..! Zasto bi onda oni nesto mjenjali. Kontrolisu sve zivo od drzavnih firmi, politickih pozicija do privatnog kapitala… Nadite jednog privatnika, poduzetnika da je uspjesan a da ga ne stoji politika. Nemoguce. Zalosno ali istinito…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.