Diljem Europe učenici se vraćaju u škole, neki roditelji su zabrinuti – Jabuka.tv

Diljem Europe učenici se vraćaju u škole, neki roditelji su zabrinuti

U više europskih zemalja učenici i profesori su se danas polako vraćali u škole nakon višetjedne izolacije zbog globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom, s iznimkom Italije čiji se učenici neće vratiti u školske klupe prije rujna.

Nizozemska djelomično otvara vrtiće i osnovne škole te je djeci dozvoljeno druženje i igranje, a đaci se po različitim kriterijima vraćaju u škole i u Grčkoj, Švicarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

Osnovne škole u Nizozemskoj radit će s ograničenim kapacitetima i polovina učenika bit će u školi jedan dan, druga polovina idući. U mnogim školama prvi dan nastave obilježen je veselo uz balone, crvene tepihe i maske te obvezno socijalno distanciranje.

Danska i Norveška su već prije otvorile škole, a Danska je u ponedjeljak otvorila i fakultete.

Tisuće malih Švicaraca vratile su se u škole u ponedjeljak, mnogi su uzbuđeni zbog ponovnih susreta s vršnjacima, no dio roditelja bio je zabrinut zbog mogućnosti zaraze djece.

Djeca u ženevskoj školi La Tour moraju se naviknuti na nove mjere uz napola pune učionice i stolove udaljene dva metra.

Stvarno želim ponovno u školu jer je volim i volim jako učiteljicu, kaže šestogodišnja Heloise iz Ženeve. Yunyi (7) je također bio uzbuđen i požalio se da mu je kod kuće bilo dosadno.

U privatnoj školi u blizine Lausannea učitelji s maskama na licu i vizirima mjere djeci temperaturu na dolasku, dvoje učenika je vraćeno kući.

Francuska, jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom koronavirusa s 26.380 smrtnih slučajeva do nedjelje, u ponedjeljak je također otvorila osnovne škole, dok bi se srednje škole i gimnazije trebale otvoriti idući tjedan.

Skoro 86 posto od 50.500 škola je otvoreno u ponedjeljak za profesore, a u utorak će se u vrtiće i učionice vratiti više od 1,5 milijuna djece, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

No zbog problema s provedbom sanitarnih mjera mnogi gradonačelnici oklijevaju otvoriti škole u svojim mjestima, a tome se protive i mnogi roditelji koji se boje da bi djeca mogla doći u kontakt s virusom.

Strah je prisutan, ali i želja za povratkom u školu, vidim im to na licima, kazao je Maxime Brunant, direktor švicarskog koledža u Foronu, gdje su otvorene sve osnovne i srednje škole.

U Grčkoj se u školske klupe vraćaju učenici koji moraju odraditi završne ispite, no neki to odbijaju i tvrde da će učiti kod kuće za ispite najavljene za sredinu lipnja.

Srbija danas otvara ustanove samo za onu djecu čiji se roditelji moraju vratiti na posao, a slično je i u Hrvatskoj, gdje o povratku djece u škole odlučuju roditelji. Niži razredi osnovne škole su stoga otvoreni uglavnom za djecu čiji roditelji rade.

Prve ankete pokazuju da će se od 301 đaka u našu školu vratiti samo njih 93, kazao je Josip Petrović, ravnatelj osnovne škole u Trnskom.

U Zagrebu, gdje se 20-ak škola ne može otvoriti zbog oštećenja uslijed potresa sredinom ožujka, u škole nije dozvoljen povratak učenika koji pate od kroničnih bolesti.

U svim školama su obvezni razmaci između stolova i stolica od 1,5 do 2 metra, a učenike koji su došli u školu upozorava se na održavanje potrebnog međusobnog razmaka.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.