Deutsche Bank 2017. završio s gubitkom od 512 milijuna eura

Najveća njemačka banka Deutsche Bank objavila je u petak da je zbog porezne reforme u Sjedinjenim Državama zaključila 2017. godinu s gubitkom iako manjim nego u godini ranije.

Prošle je godine banka sa sjedištem u Frankfurtu prema priopćenju poslovala s neto gubitkom od 512 milijuna eura. U godini ranije zabilježili su neto gubitak od 1,4 milijarde eura.

Prihodi su im pali 12 posto, na 26,4 milijarde eura.

U stavci dobiti prije oporezivanja banka je zabilježila pozitivan rezultat, od gotovo 1,3 milijarde eura. U prethodnoj godini bilježili su gubitak prije oporezivanja od 810 milijuna eura.

“Samo zbog troška vezanog za američku poreznu reformu na kraju godine bili smo prisiljeni ubilježiti godišnji gubitak nakon oporezivanja”, naglasio je u priopćenju izvršni direktor John Cryan.

“Smatramo da smo čvrsto krenuli putem generiranja rasta i viših prinosa uz nastavljenu disciplinu po pitanju troškova i rizika”, dodao je Cryan.

U banci su se nadali da će 2017. godine zabilježiti pozitivan poslovni rezultat nakon više godina gubitaka povezanih s temeljitim procesom restrukturiranja i nizom pravnih sporova.

Planove su im pomrsile Sjedinjene Države, snizivši krajem godine stopu poreza na dobit, što je kratkoročno nepovoljno utjecalo na Deutsche Bank budući da se s poreznom stopom smanjila i porezna olakšica vezana s financijskim teškoćama.

Početkom siječnja u banci su prognozirali da će porezna reforma na dulji rok pozitivno utjecati na njihove rezultate budući da će prosječna porezna stopa u njihovom globalnom poslovanju u cjelini od ove godine kliznuti na 30 posto.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.