Deset tehnologija koje će promijeniti svijet

Svijet se rapidno mijenja i već u mnogome izgleda kao film znanstvene fantastike iz 20. stoljeća, možda čak i bolje. Među izumima koji najbolje kotiraju u svijetu financija, Business Insider izdvojio je deset pionira, koji će promijeniti svijet.

Mijenjaju ga tako što omogućuju robotizaciju nezamislivih stvari, preveniraju bolesti, olakšavaju pristup električnoj energiji ili nam dopuštaju da izvodimo kojekakve stvari na daljinu – od plaćanja do upravljanja kompjuterima.

3D printanje

Trodimenzionalno printanje oblika, odnosno dijelova strojeva nije toliko nova tehnologija, no njezina masovna uporaba tek je uzela maha i proriče joj se da će doživjeti eksploziju vrlo brzo, tj. da će se tržište udvostručiti do 2019. godine. Očekuje se da će se polovica dijelova aviona izrađivati u budućnosti upravo printanjem – direktno s radnih površina računala.

Električne cigarete

Cigarete koje su manje otrovne od duhanskih i pokretane su na bateriju dozvoljavaju pušenje i na mjestima gdje je ono zabranjeno. Popularne su i u Europi i u SAD-u gdje se očekuje da će rasti 50 posto godišnje, kao i da će prodrijeti u maloprodaju.

Genomika i personalizirana medicina

Prepravljanjem gena do zdravlja i sprečavanja bolesti – medicinska je sadašnjost s velikim potencijalom. Tržište genomike – prenatalni testovi, rani testovi na rakove i personalizirana dijagnostika – već je eksplodiralo i očekuje se da će novac koji se u SAD-u vrti na njemu porasti na 2,1 milijardu dolara 2015. godine u odnosu na 700 milijuna koliko su imali 2005. godine.

Plaćanje mobitelom

U Japanu je 55 posto plaćanja moguće putem mobitela i tableta, a ta vrsta plaćanja se širi takvom brzinom da bi do 2016. godine vrijednost transakcija u svijetu mogla doseći bilijun dolara! To nije čudno budući da na svijetu postoji šest milijardi aktivnih priključaka na mobilnu mrežu.

Tehnologije za istraživanje izvora goriva

Nove tehnologije povećavaju dostupne svjetske zalihe fosilnih goriva. To su hidraulično vađenje plina iz škriljevca (fracking) – ubrizgavanje vode, pijeska i kemikalija u tlo, uatim horizontalno bušenje i podmorsko istraživanje fosilnih goriva. Iako je potencijalno opasan za okoliš, fracking je doveo do energetskog oporavka SAD-a.

Prelazak s nafte na plin

Broj vozila na plinski pogon su u stalnom porastu, pogotovo kada su u pitanju taksiji. Do 2020. godine očekuje se da će sadašnji udio automobila s ugrađenim motorima pokretanim na plin s 0,9 posto porasti na 1,1 posto.

Streaming zabave

Zaobilaženje tradicionalnih mreža i distributera kod isporuke zabavnih sadržaja također je u porastu. Netflix, Hulu, Amazon i Google već snimaju vlastite filmove i serije, a dosad su tuđu produkciju uspješno prenosili preko interneta, tj. streamali. Od 2010. godine pretplate na televizije pale su za 1,2 posto, a u istom je periodu pretplata na Netflix porasla 70 posto!

Software-as-a-Service (SaaS)

Software-as-a-Service je dostava softvera na internetu, koji se dosad morao kupiti putem skidanja s interneta ili u trgovinama. Primjeri SaaS-a su Google aplikacije, Microsoft 365 i Amazon web usluge. Lani je to tržište naraslo za 26 posto na 18 milijardi dolara.

Softverski definirano umrežavanje

Sigurnije i efikasnije povezivanje manjih podatkovnih centara s cloud operacijama u stalnom je porastu. Očekuje se da će softverski definirano umrežavanje, koje omogućuje korisniku spajanje s virtualnom platformom, odakle on može upravljati i virtualnom i fizičkom infrastrukturom, sa sadašnjih 360 milijuna dolara prihoda narasti na 3,7 milijardi u 2016. godini.

Solarni paneli

Solarni paneli sve su jeftiniji i cijena im pada iz dana u dan pa u nekim područjima svijeta postaju isplativi brže nego što je itko očekivao. Prema prognozama Međunarodne energetske agencije, do 2035. godine investirat će se 1,3 bilijuna dolara u nove solarne kapacitete što će zauzimati čak 13 posto globalnih ulaganja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.