Demokratski i po zakonu: Mjesta kupovana, mrtvi glasovali

Mobilni timovi “Pod lupom” prijavili su oko 80 situacija na terenu koje su okarakterizirane kritičnim, a bilo je i 370 prijava građana, od kojih se većina odnosila na lobiranje prema glasačima u blizini glasačkih mjesta, umrle osobe na biračkim popisima…, objavila je Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ predstavljajući danas Finalni izvještaj o općim izborima u BiH 2014.godine.

Izbori su, kako je ocijenjeno, protekli mirno, u demokratskoj atmosferi i po zakonu.

Novinarima su Izvještaj prezentirali Vehid Šehić, predsjednik, Dario Jovanović, direktor, te Jelena Tanasković, pravna savjetnica Koalicije ‘Pod lupom’, koji su dali i preporuke za izmjenu izbornog zakona koje je pripremila Koalicija, prenosi Bljesak.info

Jovanović je kazao kako je Koalicija na izborni dan rasporedila 2.890 promatrača na 1.355 biračkih mjesta i 134 lokalne izborne komisije, pokrivajući više od 25 posto od ukupnog broja biračkih mjesta, a prvi put je korišteno SMS izvještavanje.

”Koalicija je mišljenja da su birački odbori najslabija karika u izbornom procesu, a ključni problemi svode se na ‘trgovanje’ mjestima u biračkim odborima među političkim subjektima i neujednačenu, ali ipak u zakonskom roku provedenu, obuku”, rekao je Jovanović.

Zajednička je ocjena je da je sama izborna kampanja protekla mirno, s već viđenim alatima i bez inovativnosti u pristupu biračima, a generalno i izbori su protekli dobro u fer i demokratskoj atmosferi i u skladu s izbornim zakonom i pravilima, uz manji broj nepravilnosti.

”Koalicija želi afirmirati drukčiji pristup prema ovoj državi, a ono što bi trebalo biti svetinja svakog pojedinca, a naročito države, jeste poštivanje kolektivnih ljudskih prava. Ljubav prema državi se očituje u poštivanju ustava i provođenju zakona”, kazao je Šehić, prenosi Bljesak.info

Preporuka Koalicije “Pod lupom” za unapređenje izbornog procesa je najprije, osigurati minimalnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih u zakonodavnoj vlasti na nivou kantona u FBiH, te unaprijediti sustav kontrole financijskog poslovanja političkih stranaka kako u izbornoj, tako i u neizbornoj godini.

Metodologija promatranja izbornog procesa u vremenu prije izbornog dana se temeljila na radu sedam regionalnih ureda Koalicije i 42 dugoročna promatrača na terenu, a svaki od promatrača pokrivao je od jedne do šest općina.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.