Delić: Podršku porodiljama od 1.000 KM realizirati uz minimalnu dokumentaciju

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je u ponedjeljak sastanak s direktorom Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Almirom Badnjevićem.

Kako je priopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ovom prilikom razgovarano je o aktivnostima neophodnim za provođenje programa podrške majkama porodiljama za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u 2024. godini.

Ministar Delić je kao osnovni cilj istaknuo maksimalno smanjenje broja zahtjeva za dokumentacijom od podnositelja prijava, kao i realizaciju svih procesa putem službenih kanala između Federalnog ministarstva i IDDEEA-e.

Direktor Badnjević izrazio je punu podršku ovom cilju, te obećao da će učiniti sve kako bi se proces podrške porodiljama pojednostavio i ubrzao, istaknuto je u priopćenju Federalnog ministarstva.

S tim u vezi najavljeno je da će u narednim danima biti potpisani sporazumi između ovog ministarstva i IDEEA-e, a radi nastavka aktivnosti koje će omogućiti da podrška porodiljama od po 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji uskoro počne.

Na sastanku su sudjelovali i članovi radne grupe Federalnog ministarstva, koji rade na pripremi Uredbe po osnovu koje će se dodjeljivati ova sredstva. Prisustvovao je i član UNDP-a u BiH, koji je kazao da je prilagođavanje aplikacije, odnosno digitalnog rješenja, pri samom kraju, priopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

1.000 KM za novorođenče: Ne želimo da majke odlaze bilo gdje i vade papire

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.