1.000 KM za novorođenče: Ne želimo da majke odlaze bilo gdje i vade papire

Svaka pomoć obiteljima s djecom čini se kao dobro došla, pa se nove odluke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o podršci u iznosu od 1.000 KM – smatraju pozitivnom viješću.

Majke koje rode dijete ove godine u Federaciji BiH dobit će jednokratnu podršku – od 1.000 KM za svako novorođeno dijete. Prethodno je slična praksa uvedena i u Republici Srpskoj, ipak s manjim iznosima naknada, poput primjerice naknada od 500 KM kao pomoć za opremanje novorođenčeta. U Federaciji, resorni ministar Adnan Delić, najavljuje brzu realizaciju ove ideje, javlja N1.

Radimo sve da to bude što prije, obzirom da su svi vidjeli ovu stavku u proračunu od 16 milijuna KM. Programeri trenutno programiraju aplikaciju koja je malo zahtjevna obzirom da mora komunicirati s određenim institucijama od kojih želimo povući automatske podatake zato što ne želimo da majke rodilje odlaze bilo gdje i vade papire. Ono što će nama biti neophodno je transakcijski račun svake majke rodilje koji ćemo morati imati kako bi dobile sredstva svi drugi detalji će biti poznati u narednom razdoblju, pojasnio je ministar Delić.

Svaka pomoć roditeljima je dobrodošla, osobito kada dođe i novi član obitelji pa troškovi i obveze postaju mnogo veće.

Natalitet je jedan od ključnih faktora u demografskim tendencijama, a BiH se suočava s niskim natalitetom dugi niz godina. S druge strane, visok mortalitet predstavlja dodatni izazov.

Prema posljednjim statističkim podacima iz 2022. u BiH je rođeno ukupno 26.687, dok je umrlih u istoj godini bilo 41.296.

U 2023. godini ŽZH jedina imala više novorođenih nego umrlih

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.