Adidas zbog dresa izazvao skandal u Njemačkoj

Njemački nogometni savez (DFB) objavio je prije desetak dana da je potpisao ugovor o partnerstvu s Nikeom za razdoblje od 2027. do 2034. godine, što znači da reprezentacija nakon 70 godina neće biti u opremi njemačkog proizvođača Adidasa.

Nike će opremiti sve DFB reprezentacije i promovirati njemački nogomet u cijelosti.

Takva odluka naljutila je gotovo cjelokupnu javnost, navijače ali i istaknute političare jer smatraju da je Adidas važan dio identiteta tamošnje reprezentacije, ali u međuvremenu se pojavio novi, puno veći problem s Adidasom.

Njemačka reprezentacija prekida suradnju s Adidasom

Naime, zbog specifičnog fonta, dres s brojem 44 izazvao je pravi skandal u Njemačkoj.

Radi se o tome da ta dva broja neodoljivo podsjećaju na oznaku SS (Schutzstaffel), koju su nosile zločinačke divizije u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o paravojnoj formaciji koja je bila pod izravnom upravom Adolfa Hitlera i nacista.

Nakon što se na noge digla cjelokupna njemačka javnost, oglasio se i glasnogovornik Adidasa Oliver Brüggen, koji je rekao da će sporni broj 44 biti povučen.

Povući ćemo broj 44 što je prije moguće. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promicanje različitosti, a kao tvrtka aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima.

Bilo kakvi pokušaji promicanja mišljenja koja izazivaju podjele ili isključivost nisu dio naših vrijednosti kao robne marke i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namjera. Naša tvrtka zalaže se za promicanje različitosti i inkluzije.

Njemački nogometni savez (DFB) se također oglasio i jasno se distancirao od bilo kakvih desničarskih ideja.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Neznam ali ovo više nije smješno , svagdje se mogu viditi stvari koje podsjećaju na nešto. Adidas je multinacionalna kompanija koja je matično nastala u Njemačkoj ali nema nacionalnosti koja neradi u njoj. Možda je ove brojeve čak dizajnirao neki židov koji radi za adidas i uopće nevidi te brojeve tako kako ih je neko drugi doživio. Ali kad je u Njemačkoj 2006 bila polemika dali njemci trebaju isticati njemačke zastavice na svojim automobilima kao sve ostale nacije a uz to još domaćin turnira onda se više ničem netrebaš čuditi pa tako i u ovoj situaciji.

  • Blago budalama. Švabe su stvarno zatučene, ubijene u pojam. Strašno i žalosno. Meni Pupavac liči na popa Đujića

  • Haha ha ovo nije normalno šta nekom pada napamet radi brojeva. Baš me zanima kad će neko u nas optužiti konzum da kada u svojoj reklami pjevaju uuuu veličaju time ustašluk. Kazano je davno da budala i paprati nikad neće nestati

  • jadne švabe , doista što im rade ove bjelosvjetske kurvetine i vuci batine koji otprilike imaju radnog iskustava u životnom opusu isto kao i ova naša bagra koje se odaziva ne MOŽEMO U ZAGREBU..ZNAČI, I NJEMCI MOGU AKO SU ANACIONALNI I MULTIKULTURALNI/ČITAJ- SUICIDALNI/ PLJUVATI PO SVOJOJ ZEMLJI I NARODU DO MILE VOLJE?
    Strašno, na što je spao nekoć.,ponosni njemački narod , ubili su ga u pojam svi ti paraziti iz cjelog svijeta koji su došli u Njemačku da žive kao hijene na račun njihove nedavne povijesti..Srećom , rusi će stvari vratiti na početak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.