Đapić: Street art umjetnost promijenila je dinamiku na ulicama Mostara

Udruga za unaprjeđenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti “Rezon” u suradnji s Telemach Fondacijom kroz projekt “Street Art Mini akademija” mladima pruža priliku da prošire svoje vidike, steknu nove vještine i postanu konkurentniji na tržištu rada.

Mini akademija održava se od 23. lipnja do 16. srpnja te okuplja mlade, talentirane umjetnika iz BiH starosti od 15 do 25 godina, koji pod vodstvom stručnjaka iz svijeta street arta i urbanog dizajna imaju priliku dodatno se educirati o uličnoj umjetnosti i razviti svoj kreativni potencijal.

Pokretačica Street Arts Festivala i umjetnička direktorica udruge “Rezon” Marina Đapić istaknula je kako polaznike akademije vidi kao buduće street art umjetnike.

Ovo je već treća radionica, imamo jako zainteresiranu grupu polaznika koju vidimo kao buduće street art umjetnike s kojima ćemo, naravno, nastaviti razvijati suradnju. Svi ovi mladi ljudi također će imati priliku uključiti se i u sam Festival, a na njemu će biti organizirana i izložba koja će pokazati produkt cijele ove akademije.

Za dva tjedna imat ćemo finalnu edukaciju i onda ćemo vidjeti tko se zaista profilirao, najviše napredovao, kakve još mogućnosti imamo za daljnju suradnju i slično. Ovo je za nas nova umjetnička avantura i jako smo sretni što to sve tako napreduje i što se stvara nova energija i atmosfera i u Udruzi, a i pri samom Street Arts Festivalu, kazala je Đapić.

Dodala je kako je street art umjetnost u Mostaru generalno promijenila dinamiku na ulicama grada.

Donijela je neku novu atmosferu u samu vizuru grada i sve to što mi radimo postalo je i turistička atrakcija. S obzirom da u Mostaru postoji jaka platforma, smatramo da bi bilo lijepo da ima još više mladih umjetnika koji se bave street artom i upravo zbog toga radimo ovakve edukacije, sa željom i voljom da mlade ljude unaprijedimo u tom smjeru urbane kulture i da se narednih godina možemo pohvaliti s još više mladih uličnih umjetnika koji svoj talent mogu pokazati i u Mostaru, a i po drugim festivalima u regiji i svijetu, navela je Đapić.

Predavač na spomenutoj akademiji Nikola Mihajlović istaknuo je kako je mostarski Street Arts Festival jedan od najznačajnijih festivala te vrste u regiji.

Festival sa sobom nosi ogroman potencijal i mislim da je to sredstvo povezivanja ljudi, predstavljanja određenih kulturoloških pojava, te prezentiranje umjetnosti na najbolji mogući način. Festival kao takav može doprinijeti samom gradu, svim žiteljima Mostara, a i šire, pogotovo iz razloga što dovodi ljude iz inozemstva.

Street Arts Festival ima veliki značaj za Mostar i na turističkoj razini jer ta vrsta umjetnosti sve više postaje, odnosno već je jako popularna turistička atrakcija i mislim da Mostar polako dobiva epitet grada urbane kulture. Značaj festivala je nemjerljiv i mislim da je mladim ljudima, prije svega djeci, jako važan i za budućnost predstavlja dobro ulaganje, kazao je Mihajlović.

Direktorica Telemach Fondacije Maja Tursunović kazala je kako s udrugom “Rezon” uspješno surađuju već drugu godinu za redom.

Trudimo se na razne načine mladim ljudima u BiH pružiti priliku razviti svoje vještine. Telemach Fondacija kroz svoje programe primarno je fokusirana na podršku mladima u formalnom i neformalnom obrazovanju, a to je uglavnom pružanje podrške u razvoju vještina koje se vežu za tehničke znanosti. Ovo što radimo u suradnji s udrugom Rezon pokazuje do koje mjere ta podrška može biti proširena i da, evo i kroz suvremenu umjetnost, odnosno street art pružimo priliku mladima da prošire svoje vidike, steknu nove vještine i postanu konkurentniji na tržištu rada bez obzira idu li u pravcu umjetnosti ili STEM-a, kazala je Tursunović.

Ovogodišnji, 12. po redu Street Arts Festival u Mostaru održat će se od 26. kolovoza do 3. rujna, a ugostit će renomirane umjetnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Njemačke, Španjolske, Poljske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja svijeta i regije.

(Fena)

3 komentara

  • Sve fasade zgrada treba prebrojiti u jednolicnu boju ovo halucinativno nešto što se naziva umjetnošću nema ni u jednom iole normalnom gradu…ta šaranija je puna subliminalnih poruka koje mentalno i duhovno porobljuju. Ima li u Londonu da se bungalows šaraju ili gdjegdje drugdje ?! Nema….ali pod moderno i ‘lijepo’ podvaljuju neki Mostaru….

  • Tako je sve 22 :07 i 23:11.
    To šaranje fasada nije umjetnost jer umjetnici se izražavaju na umjetničke načine a ne nanose štete po šarajući po tuđim fasadama i pravnim i fizičkim osobama, a u ostalom školovani umjetnici se ne bave time. Valjda bi umjetnik treba imati završen. odgovarajuću fakultet.
    Samoprozvani kvazi umjetnici nisu umjetnici.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.